Eveniment

Cum a ajuns numele lui Sorin Ovidiu Vântu implicat în Bancorex, Astra Asigurări, Omniasig pe lângă FNI, FNA, BID, BRS sau Delta Asigurări

Tribunalul Bucureşti publică astăzi motivarea deciziei de arestare a lui Sorin Ovidiu Vântu

Autor: Iulian Anghel

12.09.2010, 23:44 258

Tribunalul Bucureşti urmează să publice astăzi motivareadeciziei justiţiei de arestare, pentru 29 de zile, cerută deprocurori pentru controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vântuacuzat pentru "favorizarea infractorului" în cazul Nicolae Popa,fostul director al Gelsor, condamnat la 15 ani de închisoare înprăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii (FNI), o afacere încare, acum 10 ani, 300.000 de investitori au pierdut peste 300 mil.euro.

Publicarea motivării deschide calea depunerii unui recurs faţăde arestare care va fi judecat de Curtea de Apel Bucureşti într-uncomplet de trei judecători, desemnaţi prin tragere la sorţi.

De joi omul de afaceri, care controlează postul televiziuneaRealitatea TV, se află în arestul Poliţiei, iar publicarea în presăa unor convorbiri interceptate între Nicolae Popa şi Sorin OvidiuVântu în care acesta din urmă îl anunţa pe fostul directori alGelsor că i-a trimis bani în Indonezia, unde se află în prezent, astârnit controverse. Avocaţii lui SOV au criticat scurgerile dinpresă pe motiv că, prin publicarea acestor informaţii, procuroriiîncearcă să creeze un curent de opinie care să influenţeze actul dejustiţie.

O altă controversă a plecat de la faptul că, în momentulpercheziţiei de joi de la casa lui SOV din cartierul Primăverii,poliţiştii ar fi folosit armele şi au rănit un câine - neagresiv,din punctul de vedere al apărătorilor omului de afaceri, ceea ce arfi ilegal. Este legal, au susţinut anchetatorii, atâta vreme câtpaznicul dezlegase câinii, în momentul în care poliţiştii au intratpe proprietatea omului de afaceri.

Sâmbătă, procurorii au anunţat că Sorin Ovidiu Vântu a refuzatîn scris medicaţia şi hrana în momentul introducerii în arestulPoliţiei Capitalei. După discuţiile avute cu avocatul său, Vântu arevenit asupra deciziei, tot în scris. El a refuzat hrana şimedicamentele pentru 24 de ore.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie susţine încererea de arestare a lui SOV pe care judecătorul Tribunalului aadmis-o că, prin acţiunile întreprinse în scopul zădărnicirii şiîngreunării executării pedepsei a unui condamnat la 15 ani dedetenţie, Vântu, Octavian Ţurcan (om de afaceri moldovean arestatodată cu Vântu, în acelaşi dosar) şi Alexandru Stoian (şoferulomului de afaceri, arestat de asemenea) au dovedit "nu doarperseverenţă infracţională accentuată, dar şi ignoranţă faţă desistemul de justiţie".

Vântu, Stoian şi Ţurcan au fost arestaţi, în noaptea de joi sprevineri, de către Tribunalul Bucureşti, pentru favorizareainfractorului Nicolae Popa, fostul preşedinte al Gelsor, fugit dinRomânia din 2000, când a izbucnit scandalul privind prăbuşireaFondului Naţional de Investiţii.

În cazul Vântu, măsura preventivă a obligării de a nu părăsiţara a fost înlocuită cu măsura preventivă a reţinerii, deoareces-au schimbat temeiurile existente la momentul dispunerii acesteimăsuri preventive, notează procurorii.

"Până în prezent, au fost reţinute suficiente elemente caredovedesc sprijinul acordat de inculpaţi pentru a zădărnici şi maiapoi pentru a îngreuna executarea pedepsei de către condamnatulPopa Nicolae, astfel încât măsura preventivă se impune a fi dispusăfaţă de inculpaţi pentru motivele ce vor fi arătate", spune sursacitată.

Până acum în cazul FNI au fost condamnaţi Ioana Maria Vlas, ceacare semna actele şi care susţine că Vântu ştia tot ce este la FNI,Nicolae Popa şi Camenco Petrovici, fostul preşedinte al CEC,condamnat pentru că a implicat Casa de Economii într-o asociereprin care instituţia cauţiona acţiunile FNI. Între timp, Petrovicia murit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO