Eveniment

Cum a ajuns Schweighofer eminenţa cenuşie a lemnului din România, ce afaceri are şi ce profit obţine

sursa foto: holz.fordaq

Autor: Alex Ciutacu

30.05.2018, 20:00 4249

Gerald Schweighofer este omul care controlează grupul austriac Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare producător de cherestea din România şi unul dintre cei mai mari din lume. Potrivit informaţiilor publice despre grup, acesta a preluat compania de la părinţii săi, Franz şi Maria, iar în anul 1977 a deschis prima linie de profilare a buşteanului de mici diametre din lume

În 1984, el deschide cea mai mare fabrică de cherestea din lume la acel moment, în Ybbs an der Donau, Austria. Aproape 19 ani mai târziu, Holzindustrie Schweighofer a început producţia de cherestea în fabrica de la Sebeş, pentru ca patru ani mai târziu să deschidă primul hotel de 4 stele din Rădăuţi, unde au început operaţiunile la cea de-a doua fabrică de cherestea a grupului în România, un an mai târziu.

În urmă cu două luni, austriecii au anunţat că vând cele 14.283 de hectare de păduri pe care le deţin în România companiei suedeze Green Gold Asset Management AB/KB, într-o tranzacţie estimată de ZF la 90 mil. euro.  

Pădurile care au trecut în luna martie în portofoliul Green-Gold sunt localizate în judeţele Hunedoara, Gorj, Vrancea, Prahova, Buzău, Neamţ şi Su­ceava, unde preţul mediu al unui hectar de pădure variază între 4.000 şi 7.000 de euro.

Astfel, la o medie de 6.000 de euro pe hectar şi 15.000 de hectare preluate, acordul ar putea ajunge la 90 de milioane de euro, potrivit estimărilor ZF.

Divizia industrială a grupului Schweighofer operează în România trei fabrici de cherestea, care sunt amplasate în Sebeş, Rădăuţi şi Reci şi două fabrici de producţie a panourilor din lemn (Siret şi Comăneşti).

În 2014, publicaţia Advantage Austria estima averea lui Gerald Schweighofer la 1,15 miliarde de euro. Potrivit ultimelor date furnizate de Ministerul de Finanţe, Holzindustrie Schweighofer avea pe piaţa locală, la sfârşitul anului 2016, o cifră de afaceri netă de 1.9 miliarde lei (aprox. 420 mil euro), la care a obţinut un profit de 193,7 milioane lei (aprox. 43 mil. euro) cu 2170 de angajaţi.

Austriacul s-a confruntat cu opinia publică din România după ce a fost acuzată în trecut că achiziţionează lemn tăiat ilegal din pădurile ţării.

În luna iulie, retailerul Leroy Merlin a anunţat că a exclus din lanţul său de aprovizionare 25 de furnizori, printre care şi producătorul austriac, deoarece nu avea certificare FSC (Forest Stewardship Council).

Anterior, şi alte lanţuri de bricolaj precum Hornbach sau Brico Dépôt România anunţaseră că au redus sau sistat aprovizionarea cu produse din lemn provenind de la Holzindustrie Schweighofer.

Înainte de România

Website-ul companiei susţine că grupul austriac există de peste 400 de ani, însă dezvoltarea acestuia a luat avânt în 1956 când părinţii antreprenorului Gerald Schweighofer au preluat o fabrică de cherestea de la familia de antreprenori Brand.

După ce a deschis cea mai mare fabrică de cherestea la Ybbs an der Donau, Gerald a preluat şi extins fabrica din Sollenau în 1991, pentru ca mai apoi să preia cea mai mare fabric din Republica Cehă, cinci ani mai târziu.

În 97, Holzindustrie Schweighofer ajungea deja la o capacitate totală de debitare de peste 3 milioane de metri cubi în şase fabric de cherestea.

În 1998, austriacul a decis să fuzioneze cu compania Enso Timber şi a devenit a treia cea mai mare companie de cherestea din lume. Împreună cu Enso, formează Fundaţia Privată Schweighofer.

În 2001, Schweighofer Privatstiftung îşi vinde participaţia către acţionarul majoritar Stora Enso şi odată cu aceasta şi toate fabricile de cherestea din Austria şi Republica Cehă.

Website-ul companiei marchează „2003 – Un nou început în România”, unde compania a început activitatea în Sebeş.

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO