Eveniment

Cum a ratat România o investiţie Mercedes

Ambasadorul Germaniei: Cum a ratat România o investiţie Mercedes

Autor: Iulian Anghel

14.11.2010, 23:54 113

Compania Mercedes nu a investit în România acum câţiva anipentru că infrastructura în transport nu era suficient de bună,susţine ambasadorul Germaniei la Bucureşti Andreas von Mettenheim(foto).

"Eu pot să mă descurc cu asta (lipsa infrastructurii - n.red.). Dareste o problemă pentru industrie. Eu, personal, merg cu mareplăcere pe drumul naţional, dar firmele au nevoi logistice", aafirmat ieri diplomatul german în cadrul emisiunii "După 20 de ani"difuzată de ProTV.

Ambasadorul afirmă că, pe fondul crizei, investiţiilegermane în România au scăzut în acest an cu două treimi, dar adaugăcă statul român are de plătit firmelor germane din România datoriide 140 mil. euro, un reproş făcut Bucureştiului şi de cancelarulgerman Angela Merkel în urmă cu câteva săptămâni, în timpul uneivizite la Bucureşti.
Germania este cel mai important partener comercial al României şial treilea învestitor (după Olanda şi Austria) aici. Schimburilecomerciale între România şi Germania au fost anul trecut de peste13 mld. euro, în vreme ce volumul investiţiilor totale alecompaniilor germane în România este de peste 7,5 mld. euro. Întreinvestitorii notabili se numără producătorii de componente autoDraxlmaier (la Piteşti şi Sălaj), Kromberg & Schubert (laSibiu), Schaeffler (la Braşov), Continental Automotive (laTimişoara) sau Leoni Wiring (la Arad). În domeniul utilităţilor,grupul E.ON a cumpărat în urmă cu cinci ani pachetele majoritare deacţiuni de la fostele Distrigaz Nord şi Electrica Moldova,investiţiile depăşind un miliard de euro.
În industrie, grupul Siemens este, pe piaţa din România, unuldintre principalii furnizori de echipamente şi servicii pentruindustria energetică, transporturi şi sănătate.
Ieri, ambasadorul german a afirmat că statul român trebuie să-şiplătească datoriile pe care le are faţă de astfel de firme.

"Trebuie ca toţi investitorii să-şi primească banii înapoi. Iaracest lucru nu este important doar pentru firmele respective, esteimportant pentru reputaţia României în străinătate."
Cum se explică faptul că Germania creşte economic neaşteptat debine (3,9% în T3 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut),dar ritmul investiţiilor germane în România scade?
"Investitorii aşteaptă ca momentul în care criza va da în Româniasemne de slăbiciune."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO