Eveniment

Cum a venit pregătit ministrul Educaţiei la "După 20 de ani": cu dicţionarul explicativ al Academiei Române - VIDEO

Autor: Adrian Voicu, Pro TV

09.10.2011, 13:06 343

Ministrul Educaţiei Daniel Funeriu a venit la emisiunea "După 20 de ani", transmisă duminică la Pro TV, fără nicio informaţie concretă despre viitorul educaţiei în România.

Întrebat despre care crede că va fi procentul de promovabilitate de la bacaulaureatul de anul viitor, acesta a evitat să dea un răspuns: "Nu vreau sa dau procente pentru ca in trecut au fost date si vedeti unde s-a ajuns, important este sa fie un exament corect".

Funeriu a mai vorbit şi despre criteriul după care vor fi evaluate universităţile şi anume "angajabilitatea" şi cum va fi măsurat. "Conform legii Educaţiei, universităţile au obligaţia să ţină evidenţa studenţilor şi după ce termină facultatea. Trăim în epoca online, este foarte simplu să completezi un formular online, acest lucru se întâmplă în toate universităţile din lume", spune el. În plus, un student nu va merge la o facultate unde rata de angajare ulterioară nu este atât de mare.

"Se va retrage finanţarea pentru secţiile universităţilor care nu produc ceea ce piaţa cere", a subliniat Daniel Funeriu.

Întrebat însă despre care vor fi nevoile societăţii peste mai mulţi ani, pentru că doar astfel se poate orienta sistemul de învăţământ către meseriile căutate, acesta a răspuns că nu are un astfel de studiu şi că nu este datoria ministerului Educaţiei să afle aceste lucruri ci a Ministerului Muncii.

Referindu-se la costul standard per elev, ministrul a arătat că alocarea depinde de locul în care învaţă elevul precum şi în funcţie de diverse situaţii - dacă învaţă în mediul urban sau rural, etc - şi că acest cost variază între 2.000 şi 3.000 de lei pe an.

Întrebat dacă costul este mai mic comparativ cu alte ţări din UE, ministrul nu a reuşit să dea date concrete.

Cu toate acestea, Funeriu a venit cu dicţionarul explicativ al Academiei Române pentru a arăta că în acesta există cuvântul "exactitudine" (minutul 25:20), fără însă a indica în acelaşi dicţionar şi prezenţa cuvântului "inexactitudine". Această iniţiativă a venit din partea ministrului după ce în trecut a fost acuzat că inventează cuvinte care nu au nicio legătură cu limba română, tocmai cuvântul "inexactitudine" fiind unul dintre acestea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO