Eveniment

UPDATE - Astăzi la ZF LIVE. Cum arăta economia românească acum un secol: era mai tare ca Suedia, avea 220 de bănci, iar leul era cât francul elveţian

"România avea la 1918 o moştenire extrem de importantă: cea a lucrului bine făcut, dobândită pe parcursul a cinci decenii, din 1866 până în 1913, când s-au construit şcoli foarte bune, drumuri, căi ferate şi mari construcţii asemeni podului de Cernavodă construit de inginerul Anghel Saligny. Atunci când a trecut primul tren, Saligny a stat sub pod, într-o barcă alături de familia sa, pentru că garanta cu viaţa buna execuţie", a spus Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Economia României deţinea în 1913 o pondere de 0,8% din PIB-ul mondial (locul 11 în Europa), fiind foarte aproape de Austria care deţinea o pondere de 0,86% şi de Olanda cu 0,91%. România deţinea o pondere mai mare în PIB-ul mondial decât Suedia, Ungaria şi Danemarca.
 

În 1990, economia României a coborât vertiginos în clasament până pe locul 17, deţinând o pondere de 0,3% din PIB-ul mondial, fiind devansată de Grecia, Danemarca şi Finlanda, ţări cu o populaţie mult mai mică. În prezent, ponderea României în PIB-ul mondial a coborât la 0,2%. În primele decenii ale secolului trecut funcţionau 220 de bănci. Cea mai mare era Banca Naţională a României, listată la Bursa de Valori Bucureşti, urmau apoi Banca generală română (cu capital german), Banca de credit român (capital austriac), Banca Marmorosch, Blank&Co (capital ungar, german şi francez), dar şi bănci cu capital românesc- Banca agricolă. În 2012, sistemul este format din 41 de bănci, din care 85% sunt controlate de grupuri străine.

România la Marea Unire: leul era cât francul elveţian, presa se întreba (ca şi acum) când „vom avea un buget“, PIB-ul era peste cel al Suediei, iar la CFR furturile erau la fel

 

În 1914, leul era echivalent cu francul elveţian şi cu francul francez, iar o liră sterlină se cumpăra cu 25,5 lei, în timp ce dolarul american costa circa 5 lei. La aproape o sută de ani distanţă, în noiembrie 2012, un franc elveţian este echivalent cu 3,74 lei, lira sterlină "costă" 5,55 lei, iar dolarul american este cotat la 3,4 lei. Până la Primul Război Mondial, România nu a cunoscut fenomenul inflaţiei. La menţinerea solidităţii leului au contribuit la acea vreme stabilitatea politică, balanţa comercială activă şi permanenta expansiune economică. În octombrie 2012, inflaţia a ajuns la 5%.

În 1915 activau puţin peste 1.100 de întreprinderi industriale, cea mai mare fiind Căile Ferate Române. În urmă cu aproape o sută de ani, producţia de petrol era de 1,8 milioane de tone, în prezent este de 4 milioane de tone.

În România de acum o sută de ani, formată din Principatele Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti, locuiau 7,2 milioane de persoane faţă de 19 milioane de români în prezent. Salariul mediu lunar pe care îl câştiga un muncitor industrial era de 60,8 lei (leul era acoperit în aur). Un bancher de top câştiga şi 900 de lei pe lună. În prezent salariul mediu în economie e de 1.600 lei. Acum, un bancher de top câştigă peste 60.000 lei pe lună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO