Eveniment

Cum arată viitorul pieţei muncii, în viziunea Guvernului: Salariile angajaţilor vor creşte cu 11% anul viitor, iar economia va crea peste 200.000 de noi locuri de muncă

Cum arată viitorul pieţei muncii, în viziunea...

Autor: Adelina Mihai

04.12.2017, 00:08 1677

♦ Scenariul luat în calcul de Guvern în elaborarea bugetului pentru 2018 prezintă o îmbunătăţire semnificativă a pieţei muncii în anii care urmează. Astfel, numai în 2018 se vor crea peste 200.000 de noi locuri de muncă, iar salariul mediu pe economie va ajunge la 2.600 de lei net pe lună, cu 11% mai mare decât în 2017.

 

Economia României va ajunge la un efectiv mediu de 5,138 milioane de salariaţi în 2018, cu 207.000 de persoane mai mult decât în 2017, potrivit proiectului de buget publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe. De altfel, prognoza guvernului pe termen mediu vizează o creştere a numărului de salariaţi cu câte aproximativ 200.000 de persoane pe an.

“Ocuparea forţei de muncă se va îmbunătăţi, în principal, prin creşterea numărului de salariaţi cu 587 mii persoane în perioada 2019 - 2021, fiind posibilă creşterea productivităţii muncii”, se arată în proiectul de buget pentru anul viitor.

Astfel, până în 2021, numărul de salariaţi din România va ajunge la 5,7 milioane de persoane, faţă de 4,8 milioane de angajaţi, cât este în prezent.

Totuşi, piaţa muncii traversează una dintre cele mai dificile perioade din istorie în prezent, având în vedere că firmele vor să facă sute sau chiar mii de noi angajări, însă nu reuşesc din cauză că nu au suficient de mulţi candidaţi disponibili. Migraţia externă a românilor pe salarii de 4 - 5 ori mai mari şi gradul mare de concentrare a angajatorilor din producţie în vestul şi în centrul ţării sunt principalele cauze ale deficitului mare de personal din economie.

În paralel, în unele judeţe din estul ţării rata şomajului este încă semnificativă, apropiată de 10%. Deşi economia României a reuşit să recupereze cele 740.000 de joburi pierdute în criză şi chiar să depăşească numărul de salariaţi din perioada de boom economic (înregistrat în toamna anului 2008 – 4,83 milioane de oameni), angajatorii au mari probleme în găsirea şi retenţia oamenilor în companii. În plus, unele companii au încercat să îşi suplinească nevoia de forţă de muncă prin importul de angajaţi din state asiatice, astfel că lanţul de restaurante City Grill  şi ferma de vaci Dutch Trading au recrutat nepalezi, Teleferic Grand Hotel a angajat filipinezi, iar şantierul naval Vard Tulcea a recrutat vietnamezi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO