Eveniment

Cum au ajuns românii să renunţe la vile de peste 100.000 de euro în favoarea băncilor

Cum au ajuns românii să renunţe la vile de peste 100.000 de euro în favoarea băncilor
19.07.2010, 23:46 94

Cel puţin zece vile de peste 100.000 de euro fiecare sunt scoasela vânzare în aceste zile de către bănci, ca urmare a executăriisilite a persoanelor sau firmelor care nu şi-au mai achitat ratelela credite, pe fondul crizei financiare.

"Firma a avut probleme cu plăţile şi a pierdut câteva contracte.Din câte ştiu, împrumutul de la Alpha a fost luat pentru achiziţiaunei case", spune Suzana Duţu, un contabil care a lucrat cu firmaPan Car Translogistic pentru realizarea unor operaţiuni laRegistrul Comerţului. Firma de transport, controlată de ŞofanFlorea şi Şofan Manuela, a fost executată de către Alpha Bankpentru neplata unei datorii, urmând ca o casă cu etaj şi osuprafaţă de aproape 200 mp de pe strada Aurel Perşu din Bucureştisă fie scoasă la licitaţie la începutul lunii august, pentru unpreţ de pornire de 882.000 lei (210.000 euro).

Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe,afacerile firmei au scăzut de circa opt ori în 2008, până la355.000 de lei (100.000 de euro), după ce firma avea în 2006contracte anuale de 250.000 de euro cu firmele M.J. Mallis şi CreamLine România. Reprezentanţii Pan Car Translogistic nu au putut ficontactaţi până la închiderea ediţiei.

O altă casă de peste 100.000 de euro ajunsă în portofoliulbăncilor se află pe strada Petre Ispirescu din Bucureşti, undefuncţiona sediul firmei Pharmablu Farmacie, intrată în faliment.Farmexim, Ropharma sau Imedica au solicitat intrarea în insolvenţăa firmei, falimentul fiind pronunţat la începutul acestui an. Înprezent, firma Lider - Lichidare şi Reorganizare, lichidatorulPharmablu Farmacie, a scos la licitaţie imobilul de pe strada PetreIspirescu, constând în teren cu o suprafaţă de 170 de metri pătraţişi o construcţie cu o suprafaţă construită la sol de 92 mp şi cu unetaj la care se află un hol, o cameră şi o terasă. Preţul solicitatpentru această proprietate? 583.535 lei plus TVA, aproximativ170.000 de euro, cu tot cu TVA, licitaţia urmând să aibă loc pe 12august.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, firma eracontrolată de către Joseph Agyemang, un om de afaceri de origineghaneză de 24 de ani, care nu a putut fi contactat pentrucomentarii. Potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe, PharmabluFarmacie a înregistrat în 2008 afaceri de 0,9 mil. euro cu 27 deangajaţi. Competiţia pe piaţa farmaciilor este însă extrem deputernică, iar lanţurile mari, care au şi activitate dedistribuţie, au rezistat mai bine în această perioadă.

Site-urile băncilor sunt pline de proprietăţi scoase la vânzareca urmare a executării garanţiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO