Eveniment

Cum au făcut guvernanţii tam-tam pentru mai puţin de 150 mil. euro din drepturi de autor şi PFA

Cum au făcut guvernanţii tam-tam pentru mai puţin de 150 mil. euro din drepturi de autor şi PFA
26.08.2010, 23:55 34

Ieri ministrul muncii Mihai Şeitan a ţinut o conferinţă de presăpentru a demonstra că românii nu s-au înghesuit la ghişeele caselorjude­ţene de pensii sau la agenţiile pentru ocupare şi că vine cucifre concrete în acest sens: numai 52.000 de români plătiţi pedrepturi de autor şi PFA şi-au depus declaraţiile.
Discursul său a venit la o zi după încheierea termenului-limitălegal de depunere a declaraţiilor.
"Numărul celor care au venit până în prezent să depună declaraţiieste sub 5-10% faţă de numărul celor care trebuia să vină. Cei careau întârziat depunerea declaraţiilor nu vor fi penalizaţi, pentrucă în acest sens s-a dat o circulară verbală internă, urmând să sedea şi una scrisă", a spus Şeitan. Însă un anunţ oficial deprelungire a termenului de depunere a declaraţiilor fără penalizărinu a fost făcut.
De altfel, şi Doina Pârcălabu, pre­şe­dintele Casei Naţionale dePensii, a spus că de fapt cozile formate la casele jude­ţene depensii au fost o pură întâmplare, pentru că în această perioadă sedau şi biletele de tratament.

18.000 de euro, suma strânsă
în câteva zile de ANOFM
Peste 15.600 de declaraţii au fost depuse la Casa de Pensii, iaralte 36.600 au fost depuse la agenţiile de şomaj până ieri, adicăîn ultima zi în care se puteau trimite formularele fără cadeponenţii să primească penalizări.
"Am strâns aproape 75.000 de lei (17.800 de euro) din contribuţiilepentru şomaj ale celor plătiţi prin drepturi de autor sau PFA pânăîn prezent. Aceasta este suma exactă colectată până în prezent",spune Silviu Bian, şeful Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţeide Muncă (ANOFM).
Şeitan a mai precizat ieri că a majorat programul celor caretrebuie să preia declaraţiile, dar şi a celor care trebuie săcolecteze contribuţiile. De altfel, el a promis că până lunaviitoare declaraţiile se vor putea depune online, momentanneexistând decât posibilitatea transmiterii prin poştă a acestorasau direct, la instituţii.

La pensii nu se ştie câţi bani
s-au strâns
"E greu de spus câţi bani s-au strâns până acum din platacontribuţiilor, pentru că datele încă nu au fost centralizate",spune Elena Ciorbea, angajat în cadrul Direcţiei de Comunicare aCNPAS.
Deşi ministrul a precizat că declaraţiile depuse de cei care obţinvenituri din drepturi de autor sau din contracte de tip PFA nutrebuie transmise lunar, cei care au venituri variabile pe acestetipuri de contracte vor fi nevoiţi să meargă în fiecare lună laghişee sau să le transmită prin poştă.

Noii contribuabili nu ştiu încă ce trebuie să facă
Deşi ordonanţa 58 s-a dat la începutul lunii iulie, iar normele deaplicare s-au publicat la câteva zile bune după apariţia actuluinormativ, noii contribuabili - cei care obţin venituri de naturăprofesională - încă nu ştiu ce să facă.
"Abia ieri am aflat că e ultima zi în care trebuie să depundeclaraţia. Pe contractul de tip PFA nu am facturat nimic din lunaiulie şi nu ştiu dacă trebuie să depun. În plus trebuie să mălămuresc cum e cu contribuţia la sănătate, pe care o plătesc dejala contractul de muncă. Nu înţeleg: dacă plătesc contribuţiile petoate contractele primesc concediu medical dublu, primesc douăpensii sau mai multe medicamente?", se întreabă Ioana, care arecontract de tip PFA, contract de drepturi de autor şi contract demuncă.
În prezent, pentru contribuţia la pensii, în cazul în care existădeja un contract încheiat, nu e necesară depunerea unei altedeclaraţii, potrivit unui comunicat de presă afişat pe site-ulCNPAS.
"În vederea evitării dublei impuneri, în baza uneia şi aceleiaşicalităţi (persoana care realizează în mod independent venituri denatură profesională), este exclus ca, pentru aceeaşi lună, să seefectueze o plată a contribuţiei de asigurări sociale pentrudeclaraţia depusă în baza Legii nr. 19/2000 (legea pensiilor -n.red.) şi o alta pentru declaraţia depusă în baza art. III din OUGnr. 58/2010", se arată în document. Cu alte cuvinte, cei care aucontracte de tip PFA şi care plătesc lunar 31,3% la venitul brut înbaza unor declaraţii depuse pe legea pensiilor nu mai trebuie sădepună noile declaraţii.
Însă este bine ca cei care au venituri 0 pe contracte de drepturide autor sau de tip PFA în vigoare să depună declaraţiile, spunspecialiştii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO