Eveniment

Cum au fentat birocraţii din administraţie scăderea cu 25% a salariilor

Cum au fentat birocraţii din administraţie scăderea cu 25% a salariilor

Autor: Adelina Mihai

05.10.2010, 23:52 38

Mai mult, în august, salariile bugetarilor din administraţie aucrescut faţă de iulie cu 1,2%, procent cu care a scăzut salariulmediu net din întreaga economie.

În acelaşi timp, în sănătate şi în învăţământ, unde se iau înconsiderare şi angajaţii din mediul privat (şi care nu ar fitrebuit să aibă scăderi salariale în aceste două luni), reducereasalariului mediu a fost de 20%, respectiv de 27,3%. Acordarea deprime de vacanţă şi faptul că există bugetari care aveau venituriapropiate de nivelul salariului minim pe economie (de 600 de leibrut) - pentru care aplicarea reducerii de 25% nu era legală - suntprincipalele motive pentru care nu se reflectă scăderea salariilorbugetare, sunt explicaţiile date de Statistică.
Deşi în evoluţia cheltuielilor de personal înregistrată laMinisterul de Finanţe se vede o scădere de peste 25% acheltuielilor de personal faţă de aceeaşi perioadă anului trecut,este evident că o parte din instituţiile publice şi-au "securizat"bugetele de salarii.

"Dacă una din instituţiile publice - pre­cum ANAF, Curtea deConturi, ministerele sau consiliile - a obţinut la rectificareabugetară fonduri pentru acordarea de prime de vacanţă, este evidentcă nu vom intra încă pe făgaşul scăderii de 25%. Noi măsurăm ceeace se întâmplă, iar atât timp cât aceste instituţii vor avea banidin alte fonduri pentru salarii, îi vor da oamenilor", susţineSilvia Pisică, director în cadrul Institutului Naţional deStatistică.

Ultima rectificare bugetară şi singura de anul acesta a avut locdupă jumătatea lunii august, deci nu se poate explica de ce nu sevede în statistici scăderea salariilor funcţionarilor dinadministraţie. Cheltuielile de personal ale administraţiei localesunt cele mai mari din sectorul bugetar: 4,3 mld. euro în 2009,urmate de cele ale administraţiei centrale - 3,6 mld. euro.
Totuşi, din statisticile INS lipsesc 260.000 de bugetari, adică oparte din angajaţii din Ministerul de Interne, cei din MinisterulApărării şi angajaţii serviciilor secrete. Cu alte cuvinte, dacăreducerea de 25% a salariilor nu s-a aplicat celor 1,1 milioane debugetari din evidenţa INS, este puţin probabil ca reducerea să sefi aplicat şi personalului care nu raportează date şi care consumăanual 40% din cheltuielile de personal, adică 4,1 mld. euro.

Pe de altă parte, la Finanţe se vede reducerea cheltuielilorbugetare convenită în acordul cu FMI. Astfel, dacă pe primele optluni ale acestui an cheltuielile de personal ale bugetului generalconsolidat au scăzut cu 6,9% faţă de perioada similară din 2009,scăderea din luna august 2010 comparativ cu august 2009 reflectă oscădere de 26,4%.
"Statistica lucrează altfel, pentru că la noi se observă scădereade 25% a cheltuielilor de personal. Cel puţin în domeniulînvăţământului şi al sănătăţii, la Statistică se iau în considerareşi salariile din mediul privat. În plus, pentru administraţiapublică se foloseşte un eşantion diferit, dar este posibil să se fiacordat unele prime de vacanţă şi premii anuale", explică Gheor­gheGherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO