Eveniment

Cum au luat trei mici producători de pâine, vin şi prăjituri din Tulcea fonduri europene de 0,4 mil. euro

Cum au luat trei mici producători de pâine, vin şi prăjituri din Tulcea fonduri europene de 0,4 mil. euro

Autor: Gabriel Razi

19.06.2011, 23:49 4275

Trei firme din judeţul Tulcea care produc prăjituri, pâine şivin au luat fonduri europene pen­tru investiţii în agricultură învaloare totală de 1 milion de euro după ce au depus proiecte laAgenţia de Plăţi şi Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP),instituţie care gestionează fon­durile europene pentru agri­culturăalocate României.

Producătorul de vin Alcovin Măcin a luat fonduri europene de400.000 de euro pentru a investi în echipamente noi pentru linia deproducţie. La câţiva kilo­metri de podgoria Alcovin, o familie deantreprenori locali şi-a automatizat fabrica de prăjituri dinlocalitatea Greci cu ajutorul a 450.000 de euro de la UniuneaEuro­peană. În Tulcea, Sterică Fudulea, un antre­prenor local caredeţine o mică fabrică de pâine, a optat pentru un proiect pefonduri europene de 120.000 de euro cu ajutorul cărora şi-aautomatizat secţia de producţie.

Vin cu bani UE pentru Marriot

Alcovin Măcin cu acţionariat româno-belarus, cu afaceri de 1milion de euro anul trecut, a luat în perioada noiembrie 2008 -februarie 2011 fonduri europene pentru agricultură în valoare decirca 200.000 euro cu ajutorul cărora şi-a retehnologizat linia deproducţie pentru vinurile albe şi roşii.

"Am luat o serie de utilaje şi echi­pa­mente pentru a simplificaprocesul de producţie. A crescut calitatea vinurilor, dar am măritşi capacitatea de îmbuteliere de la 1.500 de tone la 2.200 de toneanual", explică Ionel Gâdiuţă, director de producţie al Alcovin.Compania, care funcţionează din 2002, exploatează 300 de hectare devie pe care sunt plantate atât soiuri tradiţionale zonei Dobrogeiprecum Aligote, dar şi soiuri franţuzeşti.

Pe poarta fabricii din Măcin ies în fiecare an 2 milioane desticle de vin, dintre care cea mai mare parte ajung pe rafturilemagazinelor din toată ţara. Compania aprovizionează însă şi încramele unor hoteluri şi restaurante din Bucureşti precum HowardJohnson, Marriot sau La mama.

Alcovin Măcin a livrat în urmă cu patru ani 400 de tone de vinla export pe pieţe precum cea din Belarus sau Moldova, însăcantităţile de acum s-au redus cu două treimi ca urmare a reduceriicomenzilor în timpul crizei economice.

Cu 25% mai multe prăjituri

Firma Piccolo Angelo din Greci, judeţul Tulcea, cu afaceri de 2milioane de euro din producţia de prăjituri şi comerţ, şi-a măritcapacitatea de producţie cu 25% după ce a luat fonduri europenepentru agricultură în valoare de circa 200.000 de euro în perioadamai 2009 - mai 2011.

"În 2009 am hotărît să ne apucăm de un proiect pe fondurieuropene pentru că aveam nevoie să dezvoltăm această afa­cere",spune Paula Vals, manager al com­pa­niei.

Partea de cofinanţare necesară pro­iectului pe fonduri europenea fost asigurată cu ajutorul unui credit bancar de 200.000 de euro,care a fost obţinut după ce repre­zentanţi firmei au pus garanţieterenul şi clădirea fabricii din Greci.

Familia Vals a intrat în afaceri în 1992 în comerţ cu ajutorulunor magazine mici, însă ulterior s-au extins către agriculturădupă ce au investit 50.000 de euro într-un teren şi o livadă. Acumfabrica de prăjituri a firmei Piccolo Angelo produce în fiecare ziîn jur de o tonă de fursecuri, prăjituri şi alte produse depanificaţie pe care le vinde în mai multe judeţe din sud-estulţării, dar şi la export.

"Facem şi export în Grecia şi Italia pe partea de fursecuri, încurând vom exporta şi dulceţuri, momentan expor­turile se cifreazăla 5% din tot ce producem", spune Paulina Vals.

Salvarea din criză cu bani UE pentru pâine

Firma Damona Serv din Tulcea, cu afaceri de 0,5 mil. euro, careproduce pâine, a câştigat fonduri europene în valoare de 47.000 deeuro cu ajutorul cărora şi-a auto­matizat linia de producţie.

"Am achiziţionat o maşină de foietat pentru produsele depatiserie şi o maşină de ambalat. Prin acest proiect am modernizattot ce ne trebuia în secţia de producţie", explică Sterică Fudulea,proprietarul fa­bricii. Fondurile europene l-au ajutat pe Ste­ricăFudulea să îşi ţină compania pe linia de plutire în timpul crizei,când producţia

s-a redus cu 10%-15%. "După ce am luat fon­durile europenebusinessul a mers mai bine, dar a venit criza care ne-a afectat.Acum facem în fiecare zi trei tone de pâine." Proiectul pe fondurieuropene al Damona Serv a fost implementat în perioada no­iembrie2008 - februarie 2011.

Antreprenorul tulcean a început afa­ce­rile în urmă cu 18 ani cuun magazin de piese auto, dar a făcut tranziţia către indus­tria depa­nificaţie, tatăl său deţinând o moară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO