Eveniment

Cum au reacţionat autorităţile române în cel mai fierbinte week-end din 2008 încoace. Ministrul economiei, Ion Ariton: Pentru o analiză nu este momentul şi cazul acum

Cum au reacţionat autorităţile române în cel mai fierbinte week-end din 2008 încoace. Ministrul economiei, Ion Ariton: Pentru o analiză nu este momentul şi cazul acum

Autor: Iulian Anghel

07.08.2011, 14:24 383

Guvernul României nu a avut o reacţieoficială la tulburările majore de pe pieţele externe, nu au fostanunţate, oficial, întâlniri între decidenţii politici sau dinadministraţie pentru a examina situaţia. Neoficial, ar fi existatconsultări între Preşedinţie şi BNR, iar Guvernul, prin voceaconsilierului pe probleme economice al primului-ministru AndreeaPaul-Vass a spus că Executivul monitorizează cu atenţieriscurile provocate de turbulenţelemondiale. Punctul de vedere al BNR a fostexprimat de consilierul guvernatorului, Adrian Vasilescu care a pusîn gardă în legătură cu pericolul unor derapaje în anul electoral2012 care, pe fondul tulburărilor externe, ar putea fi scăpare desub control.

@ Ioan Ariton, ministrul economiei, duminică7 august: "Pentru o analiză nu este momentul şi nu este cazul acum(ministrul spune că este în drum spre Bucureşti). Vorbimmâine."

@ Valariu Turcan, purtătorul de cuvânt alPreşedinţiei României, duminică 7 august: "Nu pot da un răspunsastăzi (referitor la o strategie de contracarare a eventualelorşocuri - n.n.), el presupune un acord al preşedintelui pentru odeclaraţie şi nu am cum să fac acest lucruastăzi."

@ Ministrul finanţelor, Gheorghe Iamoliţianunu a putut fi contactat. Purtătorul de cuvânt al ministerului,Ilinca Teodoriu a spus că este în concediu, iar şeful biroului depresă al Ministerului Finanţelor Cristian Marin nu a putut fi niciel contactat.

@ Andreea Paul-Vass, consilierul economic alpremierului: "Urmărim în detaliu toate riscurile pe care lepresupune propagarea turbulenţelor finanţelor mondiale asupracosturilor de împrumut, asupra exporturilor şi asupra cheltuielilorstatului cu datoria publică. Suntem în contact cu oficiali de laMinisterul de Finanţe şi BNR pentru monitorizarea situaţieiexterne. Ne uităm cu mare atenţie".

@ Adrian Vasilescu, consilierulguvernatorului BNR: "Vom mai vedea în ziua de luni cum evolueazăpieţele, dar opinia mea este că o mare parte din tensiune deja s-aeliminat. (...) Trebuie să înţelegem că bugetul este o problemăfierbinte şi nu mai putem permite dezechilibre bugetare. Deocamdatăsuntem mai feriţi pentru că am luat măsuri dure în timp util,măsuri ce vor trebui luate acum şi de alte ţări. Trebuie să neţinem de scăderea deficitului bugetar, care este estimat la 4,4%,şi trebuie să vedem că datoria publică explodează în toată lumea,chiar dacă la noi este sub plafonul european."

@ În lume reacţiile au fost rezervate. ÎnEuropa, doar Franţa a avut un punct de vedere oficial afirmând,prin vocea ministrului economiei, că Parisul are încredere în SUA.Însă au existat contacte telefonice la nivel înalt şi se examineazăipoteza convocării G7 pentru a stabili o reacţie comună şiconertată.

La nivelul UE circulă ipoteza că BCE arurma să iasă luni cu o emisiune de euroobligaţiunii pentru aspijini Italia şi Spania.

Reacţii de calmare a pieţelor au venitdin ţările Asiei care sunt şi cele mai expuse pe titlurileamericane: În afară de China care a criticat SUA, Japonia,Australia sau Coreea de Nord au susţinut că nu există motive majorede panică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO