Eveniment

Cum faci ferma de crestere a porcilor cu bani de la UE

09.04.2010, 00:00 5661

Persoanele fizice, societatile comerciale, persoanele fiziceautorizate sau asociatiile familiale pot sa obtina finantareeuropeana de pana la 0,8 mil. euro pentru construirea saumodernizarea unei ferme de ingrasare a porcilor. Suma reprezintaechivalentul a 50% din valoarea cheltuielilor care sunt decontatede UE (eligibile), conform ghidului solicitantului.

Sprijinul nerambursabil se poate majora cu 10% daca ferma esteamplasata intr-o zona defavorizata sau daca beneficiarul are sub 40de ani.

Persoanele fizice sunt acceptate la finantare cu conditia sa seautorizeze pana la data incheierii contractului de finantare.Pentru firme, conditia este sa aiba cel putin un an fiscal defunctionare. "Cine vrea sa-si deschida o ferma de ingrasare aporcilor pe bani europeni trebuie sa aiba pregatire profesionala indomeniu, iar beneficiarul nu trebuie sa fie in dificultate", spuneGeorge Stoian, consultant in fonduri europene in cadrul firmei deconsultanta Initial Advisory.

Daca nu are pregatire in domeniu, solicitantul de fondurieuropene trebuie sa se angajeze ca va urma cursuri de specializarepana la finalizarea investitiei, in cel mult trei ani.

Proiectele sunt finantate prin masura de modernizare aexploatatiilor agricole (masura 121) din cadrul ProgramuluiNational de Dezvoltare Rurala (PNDR).

Valoarea investitiei intr-o ferma de crestere a porcinelordepaseste 600.000 de euro. "Se finanteaza atat construirea, cat simodernizarea fermei, precum si asigurarea utilitatilor in vederearespectarii conditiilor de mediu. O alta investitie eligibila incadrul realizarii unei ferme o reprezinta achizitionarea de masini,utilaje, instalatii, echipamente si accesorii, precum si aechipamentelor si a pachetelor software necesare desfasurariiactivitatilor din cadrul proiectului", explica George Stoian.

De asemenea, mai este finantata si procesarea produselorobtinute la nivelul fermei, aceasta cuprinzand echipamentelenecesare pentru vanzarea produselor procesate, inclusiv depozitaresi racirea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO