Eveniment

Cum isi poate eficientiza statul investitiile in IT? O solutie ar fi imbunatatirea sistemului de licitatii publice, spun specialistii

Cum isi poate eficientiza statul investitiile in IT? O solutie ar fi imbunatatirea sistemului de licitatii publice, spun specialistii
13.05.2010, 00:00 37

Cheltuielile statului din domeniul IT nu trebuie reduse, ci doareficientizate, avand in vedere ca informatizarea societatii este onecesitate pentru a ajunge la standardele europene, sustin analistisi reprezentanti ai unor companii IT din Romania.

Una dintre metodele de eficientizare este imbunatatireasistemului de licitatii publice, sustine Eugen Schwab-Chesaru,managing director pentru Europa Centrala si de Est al Pierre AudoinConsultants.

"Dincolo de pret sau de preferinte, important e ca solutiaimplementata si platita sa fie la standarde europene. De asemenea,este necesar ca solutia sa functioneze, deoarece se cheltuiestefoarte mult pe programe care nu functioneaza. Unul dintre motivelepentru care solutiile ajung sa nu aiba finalitate este pentru caoficialii nu sunt documentati, iar companiile care castigalicitatiile nu sunt specializate", a declarat Schwab-Chesaru pentruZF.

Companiile fac lobby pe langa institutii sa-si vandaaplicatiile

De asemenea, sustine el, in momentul de fata, companiile carestiu sa faca o aplicatie fac lobby pe langa institutiile statului,pentru ca acestea sa ceara ceea ce ele produc. Dar lucrurile artrebui sa stea invers: institutiile sa stie de ce au nevoie si samearga catre furnizori cu propriile cerinte, a mai spus el.

In contextul in care se discuta despre reducerea cheltuielilorcu personalul din sistemul public, argumenteaza Schwab-Chesaru,statul ar trebui sa investeasca in informatizarea si automatizareaaparatului administrativ, pentru a se ajunge la mai putini oamenisi la un efort bugetar mai mic.

Videoconferinte in loc de deplasariguvernamentale

Guvernul s-a angajat in urma discutiilor cu Fondul MonetarInternational sa reduca salariile bugetarilor cu 25%. Ieri,premierul Emil Boc a cerut in timpul sedintei de guvern ca aceastareducere sa se aplice si in cazul angajatilor din companiile careau capital integral sau majoritar de stat.

"Tehnologia este o investitie, nu o cheltuiala", sustine larandul sau Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producatorilorsi Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei siComunicatiilor (APDETIC). "Productivitatea muncii creste odata cutehnologizarea. Si daca statul vrea sa faca economii cu resurseleumane, trebuie sa introduca servicii tehnologice pentru oeficientizare a administratiei publice", a mai spus Negoita. El aargumentat ca o masura utila ar putea fi reducerea cheltuielilor cudeplasarile oficialilor si organizarea de videoconferinte.

O alta solutie pentru eficientizarea investitiilor in IT ar fielaborarea unor reguli clare de contestare a licitatiilor, adeclarat pentru ZF Claudia Ursateanu, director general al RomsoftRamnicu Valcea, furnizor de soft si de servicii de integrare IT. Easustine ca multe dintre licitatii raman blocate si se pierd baniipublici, deoarece acestea sunt contestate "nonstop" in lipsa unorreguli clare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO