Eveniment

Cum reactioneaza businessurile mari

05.04.2009, 21:03 22

Plata unui impozit de minimum 0,5% aplicat cifrei de afaceri inregistrate afecteaza puternic si companiile mari din distributie care lucreaza cu marje mici de profit, dar in special retailerii, firme care aloca sute de milioane de euro in extindere fara a contabiliza profit in primii ani de activitate.

"Exista riscul ca aceasta ordonanta sa descurajeze politicile de investitii ale companiilor. O solutie ar fi ca marii investitori, care inregistreaza pierderi financiare din cauza investitiilor, sa fie exceptati de la plata impozitului pe venit", a declarat un reprezentant al retailerilor. "Daca acest proiect va fi facut public, pentru dezbatere, ma astept sa apara foarte multe reactii de la companii", a mai spus acesta. Marile retele de retail au fost in ultimii 3-4 ani printre cei mai mari investitori, astfel incat in 2007 majoritatea acestor companii fie au fost pe pierdere, fie au inregistrat rate de profit sub 5%, potrivit datelor de la Ministerul de Finante. 
In sectorul bauturilor alcoolice sau al transportului de marfa, executivii vorbesc despre incurajarea muncii la negru.
"Introducerea impozitului pe venit ar trebui sa vizeze doar companiile care isi ascund profiturile, nu si firmele care inregistreaza pierderi de pe urma realizarii unor investitii mari", a declarat Ioan Micula, care detine impreuna cu fratele sau, Viorel Micula, grupul European Food& Drinks.
"Statul ar trebui sa aplice aceste masuri numai celor care calca legea si lucreaza la negru, nu tuturor celor care inregistreaza pierderi, doar pentru ca nu poate scoate piata negra la lumina", a declarat Vasile Joanta, directorul general al Martens Galati. Producatorul de bere a finalizat anul trecut cu o cifra de afaceri de 31,59 mil. lei (8,5 mil. euro) si cu o pierdere de 4,3 mil. lei (1,1 mil. euro).
Introducerea impozitului forfetar va influenta si activitatea companiilor de transport rutier. "Firmele cu 1-2 camioane sunt majoritare in transporturi si va fi o lovitura pentru ele. La fel vor suferi si firmele care se afla in primul sau al doilea an de activitate. Le semneaza sentinta ori ii incurajeaza sa lucreze la negru", a declarat Leonard Negrea, directorul comercial al transportatorului Ro Holland, companie cu afaceri de 8 mil. euro si o marja de profit de peste 3%.
In conditiile in care se va aplica impozitul de 0,5% din veniturile inregistrate, indiferent de rezultatul financiar al companiei, va avea impact si la nivelul pietei farmaceutice, in special asupra distribuitorilor si farmaciilor, care fie au fost pe pierderi anul trecut, fie au marje de profit foarte mici de sub 3%. "Suntem intr-o perioada in care investim pentru a ne dezvolta si de aceea ne asumam pierderi. Va fi cu siguranta un impact negativ", a spus Dorin Catana, directorul general al retelei de farmacii Centrofarm.
Compania a raportat in primele noua luni ale anului trecut pierderi de 5,54 mil. lei (1,52 mil. euro) la afaceri de 72,94 mil. lei (20 mil. euro).

Cine pierde
Real Hypermarket: a avut anul trecut afaceri de 638 mil. euro si pierderi din cauza investitiilor. Noul impozit i-ar aduce cheltuieli de 3,2 mil. euro.
Interbrands: a avut anul trecut afaceri de 1,17 mld. euro si un rezultat negativ. Noua impozitare ar genera cheltuieli de 5,8 mil. euro.
A&D Pharma: a avut in 2008 pierderi de aproape 2,3 mil. euro, la afaceri de 501 mil. euro. Un impozit de 0,5% din venituri ar insemna 2,5 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO