Eveniment

Cum s-au risipit banii publici pentru proiectul „CEO la stat“ fără ca nimeni să poată fi tras la răspundere

Constantin Niţă, ministrul energiei (dreapta), susţine că atâta timp cât a fost implicată o companie străină, lucrurile au fost legale. În stânga, Laurenţiu Ciurel, directorul general al CE Oltenia

Constantin Niţă, ministrul energiei (dreapta), susţine că atâta timp cât a fost implicată o companie străină, lucrurile au fost legale. În stânga, Laurenţiu Ciurel, directorul general al CE Oltenia

Autor: Adelina Mihai

23.01.2013, 21:08 1245

Foşti consilieri de miniştri sau şefi de filiale judeţene ale partidelor politice au primit funcţii de directori generali sau de membri în consiliile de administraţie ale companiilor de stat pentru care FMI a cerut intro­du­cerea managementui privat. Firmele de executive search care s-au ocupat de recrutare au încasat sute de mii de euro, practicând tarife duble faţă de cele încasate de la clienţi din privat, în timp ce oficialii din ministere şi-au îndeplinit targetul de a face selecţia de noi manageri şi administratori cu ajutorul experţilor independenţi.

Cel mai recent exemplu de risipă a banilor publici îl reprezintă situaţia de la Complexul Energetic Oltenia, un business de un miliard de euro controlat de stat prin intermediul Ministerului Economiei. Compania a selectat în urmă cu patru luni firma de executive search Kienbaum pentru recrutarea unui nou CEO, contractul având o valoare de aproximativ 150.000 de euro. După evaluarea a 91 de candidaţi, Loreda Dragomir, headhunterul care s-a ocupat de proiect, a făcut o listă scurtă cu patru candidaţi - un român şi trei expaţi - din care reprezentanţii consiliului de administraţie ai Ministerului Economiei urmau să îl aleagă pe cel mai potrivit pentru funcţia de CEO.

Situaţia s-a complicat în momentul în care CA-ul de la CEN Oltenia l-a ales de pe shortlist pe managerul român pentru această funcţie, pe Laurenţiu Ciurel, chiar directorul general al instituţiei (funcţie pe care a ocupat-o încă de anul tre­cut). În plus, Ciurel a fost numit politic în funcţie, după ce anterior fusese vicepreşedinte al PSD Gorj şi consilier ju­deţean. Cu alte cuvinte, atât headhunterul şi-a făcut trea­ba - a oferit patru candidaţi - dar decizia finală nu i-a aparţinut, cât şi reprezentanţii ministerului, care au apelat la servicii independente de recrutare.

Deşi a cheltuit 150.000 de euro pentru a "valida" com­petenţele directorului general al CEN Oltenia, mi­nistrul economiei vorbeşte de nevoia reducerii de costuri.

"Dorinţa mea este să dinamizez sectorul energetic. Începem o acţiune amplă de curăţare a costurilor. De exemplu, Complexul Energetic Oltenia a închiriat în 2012 firme cu tot cu şofer într-un contract cu o valoare totală de 27 de miliarde de lei vechi (2,7 milioane de lei - 0,6 milioane de euro - n. red.)", a spus ieri ministrul delegat pentru energie Constantin Niţă, în dreapta căruia se afla chiar directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel.

Întrebat de presă de ce a permis astfel de cheltuieli, în contextul în care încă de anul trecut Ciurel ocupa func­ţia de director general al celui mai mare producător de energie din România, şeful Complexului Energetic Ol­tenia a declarat că abia din octombrie ocupă această func­ţie şi că nu a putut face nimic în legătură cu acest contract.

În contextul în care Niţă vorbeşte despre acţiuni de cu­răţare a costurilor din companiile de stat, se ridică to­tuşi întrebarea de ce a mai fost plătită suma de 150.000 pen­tru recrutarea, prin intermediul unor consultanţi ex­terni, a unui director general nou la Complexul Ener­ge­tic Oltenia pentru ca rezultatul să ducă la aceeaşi per­soa­nă numită iniţial pe criterii politice, şi anume Laurenţiu Ciurel.

"Fondul Proprietatea poate să critice ce-o vrea, cât o vrea în legătură cu această numire. Dacă noi avem o companie străină, atunci lucrurile au fost legale", a spus Niţă.

Cazul nu este singular. La Elec­trica Furnizare, o altă com­panie de la Ministerul Eco­nomiei care trebuia să aibă management pri­vat, unul dintre mem­brii "privaţi" ai consiliului de ad­ministraţie este chiar Ioan Roşca, cel care a fost di­rec­torul ge­neral al Electrica din mai 2012. Din nou, au fost bani chel­tuiţi pentru recru­tarea unui ma­nager din interior.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO