Eveniment

Cum se poate ieftini bezina în România ?

Cum se poate ieftini bezina în România

Soluţie pentru ieftinirea carburanţilor: încurajarea intrării unor noi jucători puternici pe piaţă

Autor: Claudia Medrega

12.04.2011, 23:55 70

Intrarea unor noi jucători puternici pe piaţa distribuţiei decarburanţi este soluţia pe care Consiliul Concurenţei o vede pentruinten­sificarea competiţiei şi ieftinirea combus­tibililor, iarstatul ar trebui să încurajeze astfel de mişcări.

"Autorităţile statului trebuie să faciliteze intrarea pe piaţă anoi companii în acest do­me­niu. Intrarea SOCAR pe piaţa dinRo­mânia este un lucru bun. Este o problemă în Ro­mâ­nia că nu avemcompanii mari pe piaţa comer­cia­lizării combustibililor. Avem doarOMV, care este numărul zece în Europa. Nici SOCAR nu este mare, darva duce la creşterea con­­curenţei pe piaţă", a declarat ieriBogdan Chi­­riţoiu, preşedintele Consiliului Concu­ren­ţei, laprezentarea raportului anual al insti­tuţiei.

Austriecii de la OMV Petrom, Rompetrol, controlat de kazahii dela KazMunaiGaz, şi ruşii de la Lukoil controlează circa 80% dindistribuţia de carburanţi pe plan local.

Compania de stat din Azerbaidjan SOCAR (The State Oil Company ofthe Azerbaidjan Republic) a anunţat recent intenţia de a deschidecirca 300 de benzinării în România în următorii trei ani.

Companiile petroliere au scumpit carbu­ranţii de mai multeori de la începutul acestui an, cea mai recentămajorare fiind operată vi­neri, când preţurile au urcat cu 9 banipe litru.

ConsiliulConcurenţei lucrează de cinci ani la investigaţia pepiaţa carburanţilor, iar Chiriţoiu a anunţat că ar urma să fiefinalizată până la jumătatea anului. "Ne aşteptăm ca investigaţiasă fie finalizată până la jumătatea anului, după ce va trece şi pela Comisia Europeană, vom avea reacţia lor şi apoi vom asculta şipărţile implicate. După aceea vom lua o decizie."

IulianIancu, preşedintele Comisiei de Industrii a Camerei Deputaţilor,prezent la lansarea raportului Consiliului Concurenţei, a declaratcă s-a format o comisie de anchetă asupra Petrom pentru a investigamodul în care se formează preţurile pentru carburanţi şi perioadapost-privatizare.

Ancheta vizează deocamdată Petrom, urmând ca apoi să fie extinsăasupra celorlalţi jucători din piaţa carburanţilor, pentru a vedeamodul în care sunt formate şi calculate preţurile la pompă, şi vafi finalizată în 90 de zile, respectiv la 1 iulie, potrivit luiIancu. El a spus că Petrom este de acord cu îngheţarea preţurilor pe operioadă limitată de timp, dar doar dacă Guvernul vine cu o măsurăcare să se aplice tuturor companiilor de pe piaţă.

"Piaţa carburanţilor din România este o piaţă liberă, parte apieţei unice europene. Într-o astfel de piaţă preţul estedeterminat de cerere şi ofertă, fără a fi influenţat prinintervenţii administrative. În cadrul acestei pieţe activitateaPetrom se desfăşoară cu respectarea legislaţiei româneşti şieuropene în vigoare, inclusiv cu respectarea regulilor unei pieţeconcurenţiale", a arătat OMV Petrom într-un comunicat.

Referindu-se la preţurile carburanţilor, Chi­ri­ţoiu a spus căexistă posibilitatea de a în­gheţa preţurile în situaţiiexcepţionale, dar sunt două probleme: legislaţia există dinainte deaderarea la UE, astfel că trebuie analizat da­că contrazicetratatul, iar pe de altă parte tre­buie lămurit ce înseamnăcondiţii excepţio­nale.

A crescut concurenţa pe piaţa bancară

Eliminarea comisionului de rambursare anticipată atât pentrucreditele noi, cât şi pentru cele vechi a contribuit mult lacreşterea concurenţei pe piaţa bancară, apărând din ce în ce maimulte oferte de refinanţare, a spus Chiriţoiu. "Suntem interesaţide piaţa servi­ciilor finan­ciare. Începem să avem viziune.Eli­mi­narea comisionului de rambursare antici­pată a contribuitmult la creşterea concurenţei pe piaţa bancară. Au apărut din ce înce mai multe oferte de refinanţare."

Comisionul de rambursare anticipată a fost eliminat odată cuintrarea în vigoare a Ordonanţei 50 în iunie 2010. ConsiliulConcu­renţei a fost iniţiator al proiectului Ordonanţei 50, alăturide Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, urmărindtranspu­nerea în legislaţia locală a unei directive europeneprivind transparenţa condiţiilor de creditare în sectorulbancar.

După intrarea în vigoare a ordonanţei, bancherii au descoperitcă pot atrage clienţi buni de la concurenţă dacă vin cu oferte maibune şi asta a creat o nouă piaţă în care au intrat multe băncimari.

În ceea ce priveşte comisioanele la carduri, Chiriţoiu adeclarat că Consiliul Concurenţei aşteaptă decizia ComisieiEuropene, obiectivul fiind ca România să aibă comisioane apropiatede media europeană.

Referitor la prima anchetă derulată de Consiliul Concurenţei însectorul bancar, declanşată pe fondul suspiciunilor privind oposibilă tentativă de manipulare a dobânzilor pe piaţa monetară întimpul turbulenţelor din octombrie 2008, Chiriţoiu a spus că va fifinalizată până la jumătatea anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO