Eveniment

Cum se reduc cheltuielile bugetare la anul. Fara tichete de masa si tichete cadou. Cum comentati?

21.12.2009, 23:13 43

Guvernul se pregateste sa taie tichetele de masa si tichetele devacanta de pe lista cheltuielilor bugetare din 2010, facilitateafiind interzisa in intreg sectorul public, conform proiectului debuget pe 2010 obtinut de Mediafax.
De asemenea, companiile de stat nu vor mai putea acorda majorarisalariale anul viitor decat daca au avut profit in 2009, iarcresterile nu vor putea fi mai mari decat rata inflatiei. Catpriveste drepturile salariale castigate in instanta cu titluexecutori de catre unele categorii de salariati, MinisterulFinantelor va incepe sa faca plati de-abia din a doua jumatate alui 2010.
Tot pentru reducerea cheltuielilor bugetare, Finantele au in vedereinjumatatirea fondurilor alocate primariilor din TVA pentudezvoltarea infrastructurii si constructia de baza sportive inmediul rural.
Potrivit proiectului de buget care urmeaza sa fie definitivat,Guvernul va interzice institutiilor publice centrale si locale saacorde angajatilor, in 2010, tichete de masa, tichete cadou sitichete de vacanta, conform proiectului bugetului de stat pentruanul viitor.
"In bugetele pe anul 2010 ale institutiilor publice centrale silocale, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare,inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii,infiintate pe langa institutiile publice, nu se prevad sume pentruacordarea de tichete cadou si tichete de vacanta personalului dincadrul acestora", se arata in document.
Pentru 2009, Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, cainstitutiile publice sa nu acorde tichete de masa, fiind insaexceptate institutiile finantate integral din venituriproprii.
Tot in 2009, Executivul a intentionat sa interzica autoritatilor siinstitutiilor publice sa acorde angajatilor tichete cadou sitichete de vacanta, pana la sfarsitul acestui an, dar a renuntat laidee in urma negocierilor cu sindicatele si a hotarat ca pot fiacordate astfel de tichete daca institutiile publice se incadreazain cheltuielile aprobate cu aceasta destinatie.
In acelasi timp, angajatii institutiilor publice care au solicitatin instanta acordarea unor drepturi salariale si au obtinut castigde cauza cu titlu executoriu vor primi banii revendicati, dar numaiincepand cu semestrul al doilea al anului viitor, conformproiectului de buget pentru 2010.
Fondurile vor fi incluse in bugetul Ministerului Finantelorcorespunzator procentului de plata stabilit pentru anul viitor, darvor fi repartizate doar incepand cu 1 iulie 2010.
"In bugetul Ministerul Finantelor Publice sunt cuprinse, in sumaglobala, sumele reprezentand titluri executorii obtinute depersonalul din institutiile si autoritatile publice finantateintegral de la bugetul de stat, in baza OU 71/2009 privind plataunor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordareade drepturi salariale personalului din sectorul bugetar. Seautorizeaza Ministerul Finantelor Publice sa repartizeze sumaprevazuta in bugetele ordonatorilor principali de credite, lasolicitarea acestora, incepand cu data de 1 iulie 2010", se aratain document.
In 2010, Guvernul trebuie sa plateasca 34% din valoarea titluluiexecutoriu. Astfel de drepturi salariale stabilite prin hotararijudecatoresti au fost obtinute in principal de catre personalul dinjustitie si administratia penitenciarelor.
Pentru a diminua cheltuielile totale ale bugetului, Guvernul vataia aproape la jumatate fondurile alocate primariilor ca sumedefalcate din TVA pentru dezvoltarea infrastructurii si constructiade baze sportive in mediul rural, urmand sa fie acordate anulviitor putin peste 533 milioane lei, fata de 914 milioane lei in2009.
Conform proiectului de buget pentru 2010, din taxa pe valoareaadaugata Guvernul va ceda bugetelor locale 16,6 miliarde lei,dintre care doar 533,1 milioane lei pentru finantarea Programuluide dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive din spatiulrural.

Restrictiile bugetului pe 2010

  • Fara tichete de masa si tichete cadou in institutiile publicecentrale si locale, indiferent de sistemul de finantare si desubordonare, inclusiv cele cu activitatile finantate integral dinvenituri proprii
  • Drepturile salariale castigate in instanta cu titlu executoriuvor fi achitate doar din a doua jumatate a anului
  • Cheltuielile de personal din companiile de stat vor fiactualizate doar cu inflatia si numai in societatile care au profitpe 2009
  • Se injumatatesc fondurile alocate primariilor ca sume defalcatedin TVA pentru dezvoltarea infrastructurii si constructia de bazesportive in mediul rural
  • Sumele alocate pentru proiectele cu finantare din fonduriexterne nerambursabile postaderare nu vor putea fi redirectionatede catre ministere sau alti ordonatori principali

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO