Eveniment

Cum se vede criza de la nivelul terenurilor: Strainii au platit 1 mld. euro pe terenuri „on hold" in Bucuresti. Acum le-ar vinde, dar nu au cui

Cum se vede criza de la nivelul terenurilor: Strainii au platit 1 mld. euro pe terenuri „on hold" in Bucuresti. Acum le-ar vinde, dar nu au cui
23.06.2009, 00:00 25

Mai multi investitori spanioli, israelieni, eleni sau austrieci au platit, in special in perioada 2006-2007, circa un miliard de euro pe terenuri in Bucuresti, dar nu construiesc deocamdata nimic, in special din cauza dificultatilor de a obtine finantare bancara si clienti.

0,6% din suprafata Capitalei, blocata de criza
In Bucuresti sunt blocate zeci de terenuri, suprafata a douazeci dintre cele mai mari loturi tranzactionate in ultimii ani fiind de 140 de hectare, respectiv 0,6% din suprafata orasului, reiese dintr-o analiza a ZF. Aceste loturi i-au costat pe actualii proprietari circa 900 de milioane de euro, dar valoarea lor este in prezent incerta, in conditiile in care de mai bine de un an nu au mai avut loc tranzactii semnificative.
„Piata terenurilor este prima care simte suflul unei crize, astfel ca putem vorbi despre un inceput al blocajului din ianuarie 2008. In vara lui 2008 s-a constientizat ca este o perioada de criza, iar din toamna s-a blocat totul. Majoritatea proprietarilor ar vinde cu placere, dar nu au cui. Multe terenuri au fost cumparate la varful pietei si cu o componenta mare de finantare bancara, iar la preturile actuale multi proprietari nu ar acoperi nici macar creditul in urma vanzarii", a comentat Attila Peli, directorul departamentului de terenuri al Colliers International.
Luand in calcul una din „legile" imobiliarelor, care spune ca pretul platit pe teren trebuie sa reprezinte aproximativ 15% din valoarea totala a investitiei, pe aceste loturi ar putea fi realizate (daca se vor concretiza) proiecte de circa sase miliarde de euro.
25.000 de locuinte, in asteptare
Majoritatea loturilor analizate au fost achizitionate pentru dezvoltarea unor proiecte mixte (comercial si birouri, locuinte si birouri sau locuinte si retail) sau rezidentiale - circa 25.000 de locuinte noi in Bucuresti.
Cel mai mare dintre aceste loturi a fost cumparat de compania israeliena AFI Europe, care a platit circa 77,5 milioane de euro pe terenul de 15,5 hectare al fostei fabrici Laromet.
„Pentru terenul Laromet avem aprobat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru un mall cu o suprafata inchiriabila de 20.000 de metri patrati si speram ca pana la sfarsitul anului sa obtinem autorizatia de constructie. Initial am crezut ca vom incepe si partea rezidentiala a proiectului (care ar trebui sa cuprinda peste 3.000 de locuinte - n.r.), dar nu ne atingem de aceasta zona pana nu se va stabiliza piata", a declarat Reuven Havar, country manager al AFI Europe, companie care dezvolta si mallul AFI Palace Cotroceni Mega Mall.
Pe lista companiilor din Israel care au platit zeci de milioane de euro pe terenuri in Bucuresti, dar nu construiesc acum locuinte pentru ca nu ar avea cui sa vanda, se numara si grupurile GTC, Afik, Shapir sau Dimri.
Alaturi de investitorii israelieni, printre cei mai mari proprietari de terenuri blocate se regasesc dezvoltatorii spanioli - Hercesa, Gran Via sau GEA Prasa platind peste 150 de milioane de euro pe terenuri in Bucuresti, aflate momentan in stand-by. Unele terenuri sunt blocate si din alte motive - pentru lotul de 1,6 hectare din Satul Francez grecii de la Raptis Kavouras se afla in proces cu omul de afaceri Constantin Constanda, in timp ce dezvoltatorii proiectului ParkLake Plaza din Titan sunt tinuti pe loc si din cauza unui proces intre Primaria Sectorului 3 si Prefectura Municipiului Bucuresti. Cu toate acestea, si in lipsa acestor probleme este greu de crezut ca proprietarii ar putea obtine in aceasta perioada finantari de zeci sau chiar sute de milioane de euro pentru inceperea constructiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO