Eveniment

Cum va face rost Guvernul de 3 mld. lei prin legea pensiilor

08.10.2009, 23:10 25

Guvernul incearca sa reduca deficitul bugetului public depensii printr-o lege unica care prevede introducereaobligativitatii contributiilor pentru categoriile de bugetari carebeneficiaza de pensii speciale, cresterea si egalizarea varstei depensionare pentru barbati si femei si cooptarea in sistemul decontributii si a celor care incaseaza venituri din profesiiliberale.

Implementarea proiectului de lege privind sistemul unitarde pensii publice ar putea genera reduceri de cheltuieli de 2,76mld. lei (650 mil. euro) si o crestere a veniturilor la bugetulgeneral consolidat de 152 mld. lei, potrivit notelor de evaluare aimpactului noii legi realizate de Ministerul Muncii si obtinute deZF. Numarul pensionarilor ar urma sa scada, de asemenea, cu 253.000de persoane pana la finalul anului viitor.

In cazul celor care beneficiaza de pensii speciale se vatrece la o recalculare a sumelor primite astfel incat sa nu sedepaseasca 60% din valoarea salariului mediu brut din domeniul incare acestia au activat.

"Avem o proiectie pana in 2020 a impactului pe care noualege il va avea asupra sistemului public de pensii. In general ceimai afectati, ca plata, vor fi cei care beneficiaza de pensiispeciale: magistratii, militarii si politistii", spune MihaiSeitan, secterar de stat in Ministerul Muncii.

Prin recalcularea pensiilor speciale, cheltuielilebugetului general consolidat ar putea fi reduse cu 700 mil. lei in2010, urmand ca economiile anuale sa creasca treptat pana la1,2 mld. lei in 2020.

Pensiile speciale costa bugetul de stat circa un miliardede euro pe an, potrivit calculelor ZF. Principalii beneficiari depensii speciale sunt fostii angajati din structurile ministerelorde Interne si de Aparare, precum si cei din serviciile speciale(SRI, SIE sau SPP).

Printre celelalte masuri vizate de noul proiect de lege senumara crestere numarului de contribuabili la sistemul public depensii cu cei care realizeaza venituri din profesii liberale saufac parte din asociatii familiale. In acelasi timp, se incearca odescurajare a numarului de pensionari anticipate prin introducereaunui nou model de calcul al acestor pensii.

Noua lege a pensiilor vine in conditiile in care actualulsistem a devenit nesustenabil, cheltuielile totale cu pensiilereprezentand circa 9% din Produsul Intern Brut, sustinreprezentantii Ministerului Muncii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO