Eveniment

Cum va functiona programul Primul Siloz, de creditare a fermierilor pe baza stocului de cereale

Cum va functiona programul Primul Siloz, de creditare a fermierilor pe baza stocului de cereale
10.07.2009, 00:00 959

Un agricultor care are 100 de tone de grau va merge sa-l depoziteze intr-un siloz autorizat si va primi in schimb un certificat, pe care va fi notata cantitatea depusa si caracteristicile tehnice specifice produsului respectiv. Silozurile vor fi autorizate de catre o comisie a Ministerului Agriculturii si vor fi anuntate. La un pret mediu de 100 euro pe tona de grau, de exemplu, certificatul se va ridica la 10.000 de euro.

Certificatul este valabil un an
Cu acest document, fermierul se poate duce la una dintre bancile care au acceptat sa faca parte din acest program sa solicite pana la 70% din cei 10.000 de euro, in functie de necesitati, daca doreste sa reia ciclul de productie, sau daca, de exemplu, vrea sa isi achizitionize utilaje agricole. Creditul va fi garantat de Fondul de Garantare a Creditului Rural.
Certificatul de depozit este valabil pe un an de zile, timp in care agricultorul poate astepta cresterea preturilor la produsele agricole pe care le poate vinde si in felul acesta isi poate plati creditul la banca.
"Pana acum, actiunea de predare a cerealelor era lasata la mana traderilor, acum vor fi silozuri autorizate, nu va mai sta marfa in grajduri sau magazii insalubre. Prin acest program ne putem depune cerealele si vom avea in acelasi timp bani cu care sa ne reluam ciclul agricol. Pretul se va regla, va functiona piata", crede Stefan Poienaru, proprietarul Agrofam Holding din Fetesti, una dintre cele mai importante companii agricole la nivel local, dupa cifra de afaceri.
Avantajul acestui program este facilitarea accesului la credite, in conditiile in care pana acum bancile erau reticente in a ajuta sectorul agricol. Dezavantajul consta insa in faptul ca dobanzile nu sunt preferentiale, ca la programul pentru locuinte "Prima casa" si ca multi fermieri nu vor risca sa se indatoreze la institutiile financiare.
Micii agricultori, cel putin, sunt mai reticenti. Ei cred ca pretul va fi stabilit in interesul depozitarilor, nicidecum conform pietei, iar dobanzile vor fi prea mari pentru un fermier care abia isi acopera cheltuielile de productie dupa recolta.

Bancherii sunt interesati
Mai multe banci, printre care BRD, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Piraeus Bank, BCR sau Alpha Bank, s-au aratat interesate de programul "Primul siloz", prin care fermierii pot contracta imprumururi bancare cu garantia statului, in prezent urmand sa se stabileasca normele metodologice dupa care va functiona acest mecanism.
Pana acum nu s-a discutat nivelul dobanzilor, dar majoritatea producatorilor agricoli care au participat la negocierile dintre banci si Ministerul Finantelor au spus ca ramane la latitudinea institutiilor bancare dobanda pe care o vor practica in cadrul acestui program. "De data asta dobanzile nu vor fi prestabilite. Fiecare banca are libertatea de a-si stabili singura nivelul dobanzii practicate", au spus reprezentantii uneia dintre bancile care au asistat la discutii.
Pe de alta parte, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), citat de Mediafax, crede ca dobanzile la creditele pentru agricultori, garantate prin certificate de depozit, nu vor diferi mult fata de cele aferente programului "Prima casa". "Ati vazut ca in momentul in care avem garantia statului, cu totul si cu totul altfel se pun problemele legate de dobanzi. Daca BNR ne indica un anumit grad de acoperire a acestor garantii, ne vom pronunta si noi. Probabil ca nu va diferi mult de ceea ce este la "Prima casa"", a declarat Ghetea.
Pentru a pune in miscare programul pentru agricultori, Ministerul Finantelor va capitaliza Fondul National Agricol cu 10 mil. euro. Autoritatile cred ca programul care urmeaza sa fie lansat probabil din aceasta vara va conduce la eliminarea evaziunii fiscale.
Fermierul are avantajul ca nu isi mai vinde produsele sub presiune, mai ales ca majoritatea producatorilor dau cerealele la preturi foarte mici imediat dupa recoltare din lipsa spatiului de depozitare. Pretul graului, de exemplu, a ajuns in prezent la 360 lei/tona (85 euro/tona), dupa ce in urma cu o luna se comercializa cu 550 lei/tona (129 euro/tona).

Beneficiarul Programului "Primul Siloz"
Profil: orice agricultor care are stocuri de cereale pe care le poate depozita

Destinatie: orice siloz sau depozit licentiat care poate depune certificate de depozit autorizat

Avantaj: agricultorul nu isi vinde produsele sub presiune, iar asta regleaza piata cerealelor

Perioada de depozitare: Un an

Credit: Pana la 70% din valoarea certificatului de depozit eliberat de depozitar

Dezavantaj: Dobanzile nu sunt preferentiale ca la programul "Prima casa"  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO