Eveniment

Cum vad bugetul pe 2010 primarul din Tandarei si directorul unui liceu din Suceava

10.01.2010, 23:16 56

Bugetul votat de Parlament se vede intr-un fel la Bucuresti siin alt fel in orasele mai mici, dar care, mai sarace fiind, vor fiafectate poate mai greu. Vasile Sava, primarul orasului Tandarei(oras cu 10.000 de locuitori) si Dan Popescu, directorul ColegiuluiNational Stefan cel Mare din Suceava, prevad un an 2010 foartesumbru.

Vasile Sava, primarul din Tandarei, admite ca nu stie foarteclar ce bani va primi anul acesta, nici pentru functionareaadministratiei si nici cea a scolilor, de exemplu. Insa el sustineca bugetul pentru 2010, coroborat cu legea care restrangecheltuielile in administratie va afecta "dramatic" situatiaorasului, in conditiile in care la primarie exista "omul sipostul".

"Daca lipseste un om intr-o zi, pentru mine este un dezastru.Iar daca ma raportez la 2009, noi trebuie sa dam afara 17 persoanein 2010 din cadrul primariei, din totalul de 48 de persoane", spuneVasile Sava, care este si vicepresedinte al Asociatiei Oraselor dinRomania.

"Legea ma obliga ca, la o populatie de 10.000 de locuitori, sanu am decat 35 de angajati. Dar nimeni nu se uita ca, de pilda, laoficiul starii civile (unde intra si evidenta populatiei) am osingura persoana, in conditiile in care Tandareiul deserveste silocalitatile din imprejurimi, in total 38.000 de persoane, - inrandul carora intra si o importanta comunitate de romi. Situatiaeste foarte dura si ma intreb de unde poate sti Guvernul, de acolode la Bucuresti, cu ce ne confruntam noi?", afirma primarul.

"Eu nu pot arunca oamenii in strada. Totul s-a facutdictatorial, fara niciun audit al resurselor", adauga el.

In ceea ce priveste investitiile - cea mai importanta fiindextinderea alimentarii cu apa, proiect care costa 1,2 milioane deeuro -, acestea vor continua pentru ca "am stiut sa ne gestionam",dar mai ales ca lucrarea face parte dintr-un proiect finantat deUniunea Europeana si cofinantat de comunitatea locala.

O alta mare necunoscuta ramane cea a finantarii invatamantului,unde nu se stie clar ce inseamna descentralizarea, ce atributii vaavea comunitatea locala in acest proces, cine va finanta costurile,spune primarul. De asemenea, adauga el, banii profesorilor vor fi oproblema, in conditiile in care, desi varsati de la bugetul destat, ei au venit si anul trecut cu intarziere.

Dan Popescu, directorul Colegiului National "Stefan cel Mare"din Suceava, una dintre institutiile de invatamant de top dinjudet, spune ca prognozele sunt sumbre.

"Nu stiu ce buget vom avea, este o necunoscuta pentru noi. Certeste ca va fi un an foarte greu. Descentralizarea atat de invocataeste o alta necunoscuta. Nu stim cum se va trece la decizia lanivel local, nu stim cum se vor face reducerile de personal pecare, probabil, vom fi obligati sa le facem", arata DanPopescu.

In privinta investitiilor, scoala construieste o sala de sportcare costa 2 milioane de euro. Dar lucrarile au fost suspendateanul trecut din lipsa de fonduri.

"Avem promisiunea ministerului de resort ca programul pentrusalile de sport vor continua. Insa este o promisiune, ramane savedem ce se va intampla", spune directorul Colegiului Stefan celMare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO