Eveniment

Cum vrea Banca Mondială să schimbe România. Concluziile unui raport secret

Cum vrea Banca Mondială să schimbe România. Concluziile unui raport secret
12.11.2010, 09:45 39

Banca Mondială desfiinţează în ultimulraport România, ţara cu un buget făcut după ureche, direcţionatpolitic, şi cu un Minister de Finanţe cu mai mulţi angajaţi decâtîn Anglia, scrie Gândul. Instituţia propune oficialităţilor de la Bucureştisoluţii punctuale pentru fiecare problemă.

România are un buget cu venituri şi cheltuieli nerealiste careduce lipsă de credibilitate, cea mai mică absorbţie a fonduriloreuropene dintre ţările UE, o administraţie fiscală teritorială carecreşte costurile de colectare şi care ar trebui înlocuită cu unsistem informatic bine pus la punct şi un call-center, se arată înevaluarea funcţională efectuată de Banca Mondială în sistemul definanţe publice, în instituţii precum Ministerul de Finanţe şiANAF.

Documentul obţinut de gândul nu are caracter public şi estedestinat bordului instituţiei şi oficialilor de la Bucureşti. Maimult, potrivit Băncii Mondiale, pe termen mediu, companiile de statar trebui controlate direct de ministrul de Finanţe printr-o nouăagenţie sau direcţie aflată în subordinea acestui minister. Partedin recomandările BM vor fi incluse, cel mai probabil, şi încuprinsul viitorului acord de finanţare sau supraveghere pe careRomânia a anunţat că vrea să îl semneze cu FMI, CE şi BM în 2011.Citiţi mai multe despre concluziile raportului Băncii Mondiale pewww.gandul.info.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO