Eveniment

Cum vrea Carmen Dan să rezolve problema tâlhăriilor de la Sineşti, unde şoferii care trec prin localitate sunt bătuţi şi jefuiţi

Cum vrea Carmen Dan să rezolve problema tâlhăriilor de...

Autor: Oana Despa

03.05.2018, 12:31 854

"Eu de ieri am dat dispoziţii să se facă verificări. Adică mă interesează dacă acolo este o situaţie care se întâmplă cu precădere sau sunt cazuri izolate. Mai mult decât atât, din câte ştiu, inspectorul general al Poliţiei Române a dispus verificări la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Ialomiţa, cât şi la Poliţia din Sineşti şi celelalte aspecte care vor rezulta în urma acestor verificări vor fi comunicate de către inspectorul general al Poliţiei Române", a declarat, joi, ministrul Afacerilor Interne, în Parlament.

Carmen Dan a mai precizat că l-a chemat la discuţii, miercuri, pe şeful Poliţiei Române, Cătălin Ioniţă, pe acest subiect.

"Eu am primit un link pe telefonul meu. Am văzut despre ce este vorba şi imediat l-am redirecţionat către Inspectorul General al Poliţiei Române. Ulterior, i-am spus să-şi ia datele preliminare şi ieri (miercuri -n.r.) l-am chemat la o discuţie la minister. A rămas să dispună măsuri, să facă verificările, tocmai de aceea s-a declanşat această verificare internă la nivelul Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi a Poliţiei din Sineşti şi toate cele ce vor rezulta din verificări să fie comunicate. Bineînţeles, dacă este nevoie, să se gândească un plan de măsuri pe care să-l prezinte şi ministrului", a mai declarat ministrul de Interne.

Carmen Dan a anunţat că ia în calcul şi patrule mixte în zonă, formate din poliţişti şi jandarmi.

"Ştiu că se intensifică activitatea de patrulare în zonă, dar tot ieri (miercuri -n.r.) am discutat să se ia în calcul şi de posibilitatea patrulării în comun cu susţinerea colegilor de la Jandarmerie. Mai mult decât atât, ştiu că e o informaţie cum că ar fi un deficit de personal. Pot să vă spun că am verificat şi lucrurile nu stau chiar aşa. Avem undeva la 80% acoperit pentru subofiţeri, 70% pentru ofiţeri. Însă sunt convinsă că se vor dispune măsuri, că mai multe date tehnice vor fi comunicate de către colegii mei de la poliţie. Acolo au fost sesizate trei astfel de situaţii. Asta nu înseamnă că nu trebuie să dispunem măsuri, nu înseamnă că nu trebuie să avem această atitudine de prevenţie pe care eu o solicit de fiecare dată colegilor mei", a conchis ministrul.

Anunţurile ministrului vin după ce un buzoian a povestit, pe Facebook, cum a ajuns victima unei tâlhării, în ziua de 1 Mai, chiar în timp ce se afla alături de copii în autoturismul său parcat într-o benzinărie dintre Buzău şi Bucureşti. Bărbatul a povestit că i s-au tăiat cauciucurile maşinii fiind nevoit să sune la 112 pentru ajutor.

"Cum poţi fi prăduit ca în vestul sălbatic, la final de vacanţă! Sinesti, E85, Bucureşti - Buzău. Am oprit într-o parcare, pe drumul Buzau-Bucureşti, pentru o pauză de la condus. Am urcat în maşină când am văzut că cea din faţa mea, oprită şi ea în parcare, a plecat. Nu am avut un sentiment Ok, o bănuiala mi-a zis să mă car. Fix în acel moment am văzut oameni ieşind din pădurea de pe marginea drumului, venind spre maşină în viteză. Eram deja înăuntru şi am văzut cum un tânăr era deja ghemuit în spatele maşinii. Am blocat uşile, am plecat în viteză şi am sunat la 112. Mi s-a făcut legătura la Poliţie, care mi-a spus că sigur am roata înţepată şi o maşină care sigur mă urmăreşte. Deci ştiau. În timp ce vorbeam cu ei la telefon, mi-a apărut în bord mesajul de pană pe spate, dreapta", a scris Mihai Răzvan Moraru pe pagina sa de Facebook.

Ulterior, a povestit bărbatul, a ajuns la o benzinărie din Voluntari, unde a oprit pentru a îşi umfla roata. Tot acolo s-a întâlnit şi cu poliţiştii. "Mi-au spus că am avut noroc, pentru că alţii, în zilele trecute nu au fost la fel de norocoşi. Au fost bătuţi, jefuiţi", spune Moraru.

Practic, după ce şoferul descoperea problema la roţi, oprea autoturismul pentru verificări, iar hoţilor care îl urmăreau atacau.

"E clar că erau pregătiţi să atace, dar urcându-mă în maşină au înţepat roata dreaptă spate pentru a mă prinde mai târziu. Acea secunda în care am decis să intru în maşină a fost diferenţa între a fi lovit sau a scăpa. Am aflat în seara aceasta că mai nou, aruncă cu diverse obiecte în faţa maşinii, când nu e trafic mare, pentru a provoca o ieşire în decor şi a jefui. Se pare că Sineşti nu e un caz izolat. A1, A2, Carrefour Voluntari, Fundeni, Mamaia, Sibiu şi lista continuă. Înţeleg ca mulţi dintre voi aţi depus plângeri, nerezolvate până astăzi."

De la începutul anului până în prezent, pe raza judeţului Ialomiţa, au fost înregistrate 61 de infracţiuni de furt din maşini, fiind luate măsuri preventive împotriva a opt persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO