Deşi cumpără anual 2 mil. metri cubi de lemn, doar 15% din lemnul procesat de Schweighofer în România este luat direct de la Romsilva. Pentru restul de achiziţii compania austriacă are 1.000 de furnizori „fără nume”

21 ian 2016 Autor: Corina Mirea

Austriecii de la Holzindustrie Schweighofer cumpără de la Romsilva, în mod direct, în jur de 300.000 de metri cubi de masă lemnoasă anual, adică 3% din „aurul verde” pe care Regia îl scoate la licitaţie şi 15% din volumul total de lemn pe care aceştia îl procesează pe piaţa locală, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii companiei pentru ZF.

„În anul 2014 s-au exploatat 17,89 milioane mc de masă lemnoasă. Holzin­dustrie Schweighofer a achiziţionat din România aproximativ 11% din totalul de masă lemnoasă exploatată (adică 2 milioane de metri cubi – n.red.), restul provenind din import. Holzindustrie Schweighofer achiziţionează direct de la Romsilva în jur de 300.000 mc de masă lemnoasă anual, reprezentând circa 3% din totalul volumului comercializat de către Romsilva, iar restul de material lemnos este achiziţionat de la aproximativ 1.000 de furnizori”, spune Dan Bănacu, director general al fabricii de panel Holzindustrie Schweighofer Baco din Comăneşti, într-un interviu acordat pentru ZF prin e-mail. El nu menţionează niciunul dintre aceşti furnizori, în afară de Romsilva, susţinând că nu ar fi corect din punct de vedere comercial, dar afirmă că şi aceştia cumpără, la rândul lor, material lemnos tot de la Romsilva sau de la proprietari privaţi de păduri. Date despre cantitatea de lemn achiziţionată de Holzindustrie în România în 2015 încă nu sunt disponibile.

WikiZF: Profilul companiei Holzindustrie Schweighofer

WikiZF: Profilul companiei Romsilva

Totuşi, în presă au apărut de-a lungul timpului câteva nume de furnizori ai Holzindustrie Schweighofer, printre care şi Frasinul SA din Bistriţa- Năsăud, implicată într-un dosar de tăieri ilegale care vizează perioada 2009-2014. Austri­ecii de la Holzindustrie Schwei­g­hofer fac de mai mult timp obiectul controverselor legate de tăierile ilegale de lemn din pădurile româneşti. Într-un raport publicat spre finalul anului trecut de Environmental Investigation Agency (EIA) se menţionează faptul că 50% din lemnul tăiat în România în ultimul deceniu a provenit din surse ilegale şi că una dintre companiile care încurajează furnizarea lemnului illegal este chiar Holzindustrie Schweighofer. La momentul respectiv, reprezentanţii firmei austrice din industria lemnului s-au apărat spunând că informaţiile prezente în raportul EIA sunt „tendenţioase şi incorecte”. În prezent, grupul Schweighofer, prin intermediul firmei de investiţii imobiliare Cascade Empire SRL, deţine în România 14.500 de hectare de pădure, conform infor­ma­ţiilor transmise de reprezentanţii companiei. Per total,  România are peste 6 milioane de hectare de pădure.

În ciuda faptului că deţine propriile păduri în România, directorul fabricii din Comăneşti (judeţul Bacău), Dan Bănacu, suţine că importurile de material lemnos reprezintă o bună parte a volumului pe care Holzindustrie Schweighofer îl procesează pe plan local, respectiv de 35%. Procentul a mai crescut faţă de anul 2014, când impor­turile de material lemnos erau la 30%.

 

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.01.2016

 
Cuvinte cheie:
lemn
, paduri
, defrisari
, romsilva
, ilegal
, Holzindustrie Schweighofer
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide