Eveniment

Cutremur la Hollywood: Celebrul film Lupul de pe Wall Street, care descrie corupţia din centrul financiar al lumii, a fost finanţat prin bani sifonaţi din Malaezia

Cutremur la Hollywood: Celebrul film Lupul de pe Wall...
02.04.2016, 15:56 54396

Celebrul cotidian american Wall Street Journal a descoperit că filmul Lupul de pe Wall Street, regizat de Martin Scorsese şi cu Leonardo DiCaprio în personajul principal, a fost finanţat cu sute de milioane de dolari într-un circuit financiar care are la bază bani din Malaezia. 

De un an în Malaezia este un scandal imens care îl implică şi pe primul Ministru Najib Razak, conform căruia fondul de investiţii 1MDB s-au sifonat bani care au plecat inclusiv în conturile acestui prim ministru. 

Anchetatorii americani au descoperit că 155 mil. dolari, având ca origine acest fond au ajuns prin numeroase circuite financiare să finanţeze filmul Lupul de pe Wall Street. 

Acest film a strâns venituri de 400 de mil. de dolari şi a fost nominalizat pentru 5 categorii la Academy Award.

Ajutor pentru a finanţa filmul a venit dintr-o companie de producţie practic necunoscută, numită Red Granite Pictures. Deşi produsese până în acel moment un singur film, compania a venit cu cele 100 de milioane de dolari necesare pentru ca filmul Lupul de pe Wall Street să devină realitate. 

Anchetatorii au descoperit că în spatele companiei care a finanţat filmul se afla fondul malaezian de investiţii 1MDB. Acesta a intrat în vizorul anchetatorilor, atât pe plan local cât şi internaţional, după ce a acumulat datorii de peste 11 miliarde de dolari. 

Zecile de milioane de dolari au fost mutaţi de fondul 1MDB în compania Red Granite Pictures prin mai multe offshore-uri, după cum a descoperit Wall Street Journal. 

FBI a citat mai mulţi angajaţi ai Red Granite, ai unei firme de contabilitate şi a unei bănci prin care s-ar fi făcut mai multe tranzacţii. 

Red Granite, compania care a finanţat Lupul de pe Wall Street, a intrat în scenă în anul 2011 după ce a dat o petrecere de un milion de dolari la Cannes şi a adus artişti precum Kanye West şi Pharrell Williams. La câteva luni după, primul film finanţat de companie a fost lansat: Friends with Kids. 

”Au venit de nicăieri şi au surprins pe toată lumea la început, a spus Howard Cohen, co-preşedintele Roadside Attractions, distribuitorul primului film al Red Granite.

Conform unei înţelegeri din 2012 de la Telina Holding, conform WSJ, peste 50 de milioane de dolari au fost folosiţi pentru a finanţa Lupul de pe Wall Street numai în acea tranzacţie. 

Purtătorul de cuvânt al Red Granite a spus că ”compania îşi plăteşte şi va continua să îşi plătească toate împrumuturile”. Nu este totuşi clar cui va plăti banii, din moment ce compania din Insulele Virgine Britanice care ar fi oferit banii a intrat în lichidare anul trecut. 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO