Eveniment

Cuvintele-cheie din primele discursuri ale noilor miniştri: fonduri europene, transparenţă, debirocratizare

Bogdan Drăgoi

Noul Cabinet

Autor: Adelina Mihai

13.02.2012, 00:04 601

O provocare majoră a Finanţelor în acest an este să capaciteze ANAF în direcţia aplicării legislaţiei privind verificarea şi taxarea corespunzătoare a averilor mari ale unor contribuabili persoane fizice, acesta fiind un subiect constant în discuţiile cu FMI, însă până acum nu au apărut progrese notabile. Republicarea Codului fiscal, pregătirea unor măsuri de rezervă în cazul în care România nu îndeplineşte obiectivele de atragere a fondurilor europene, cât şi conducerea negocierilor cu FMI şi Comisia Europeană pe marginea acordului stand-by aflat în derulare sunt alte proprităţi ale lui Drăgoi.

Bogdan Drăgoi, ministrul finanţelor: "Prioritatea numărul 1 este asigurarea unei creşteri economice durabile. Reformele au creat premisele unei creşteri economice durabile. Premisele, dar trebuie să avem în vedere şi contextul internaţional, criza financiară mondială şi din Europa. În acest context, continuarea acordului cu FMI, CE şi Banca Mondială şi a reformelor deja începute în primul acord reprezintă o ancoră esenţială pentru credibilitatea externă."

Cea mai importantă misiune a lui Berca este aceea de a organiza alegerile într-un mod corect, având în vedere că 2012 este an electoral. Însă pe termen scurt, preocuparea sa va fi aceea de a soluţiona rapid problemele cauzate de ninsoare, astfel încât să se poată ajuta persoanele aflate în dificultate. Ieri, la prima sa conferinţă cu subprefecţii, Berca le-a atras atenţia acestora să se implice mai mult în această activitate şi să fie responsabili de raportările cu privire la numărul oamenilor izolaţi, care trebuie să fie "literă de lege" şi, de asemenea, să foloseacă mijloacele de comunicare în masă pentru a comunica cu oamenii.

Gabriel Berca, ministrul administraţiei şi internelor: "Trebuie să dăm fiecărui angajat al acestui minister încredere, stabilitate şi atunci când condiţiile economice o vor permite, să reuşim să le dăm şi acele elemente financiare care dau această stabilitate tuturor celor care lucrează în MAI (...) Pentru mine este cel mai important minister din Guvernul României. Sunt oameni în stradă care o duc greu. Sunt angajaţi ai MAI care sunt în nămeţi şi care se implică şi care au demonstrat în aceste zile că sunt capabili să fie aproape de oameni."

Noul ministru al muncii va trebui să verifice în continuare dacă cei peste opt milioane de asistaţi social primesc ajutoare de la stat în mod legal, dar şi despre implementarea unui program naţional de creare de noi locuri de muncă. O altă misiune a sa este centralizarea bazelor de date din minister (dar şi cu a altor ministere), fără de care România nu poate avea o statistică exactă a numărului de salariaţi, de asistaţi social, de şomeri, de contribuabili sau de asiguraţi.

Claudia Boghicevici, ministrul muncii: "Priorităţile mele la conducerea Ministerului Muncii sunt implementarea reformei în asistenţă socială şi finalizarea pachetului de legi subsecvente, creşterea absorbţiei fondurilor europene la 9,2 %, dar şi eliminarea restricţiilor de pe piaţa muncii în statele membre ale UE."

Fuia şi-a preluat mandatul într-un moment dificil pentru producătorii agricoli, primele estimări de producţie pentru acest an anunţându-se a fi în scădere cu 15%-20%, declinul fiind produs de seceta din această toamnă şi din primele săptămâni ale anului. În bani pierderile de producţie sunt evaluate deja la câteva sute de milioane de euro. De asemenea, Fuia va trebui să găsească un investitor dispus să devină partener cu statul român pentru construcţia canalului Siret-Bărăgan, un proiect evaluat la o valoare de 3,5 mld. euro.

Stelian Fuia, ministrul agriculturii: "Debirocratizarea, accelerarea procesului de atragere a fondurilor UE şi reducerea suprafeţelor de teren nelucrat din România sunt printre principalele obiective la conducerea Ministerului Agriculturii. Nu se poate vorbi de dezvoltare rurală în lipsa unei economii rurale, iar unul dintre obiective este accelerarea absorbţiei fondurilor europene. Ministerul Agriculturii poate accesa în acest an între 2,4 miliarde euro şi 2,6 miliarde euro."

Adaptarea programei de învăţământ la cerinţele pieţei muncii, remunerarea profesorilor în funcţie de performanţă, continuarea luptei cu frauda prin examene naţionale desfăşurate în mod corect (după ce mai bine de 100.000 de absovlenţi de liceu nu au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat anul trecut) şi stimularea muncii în echipă în şcoli sunt principalele preocupări pe care ar trebui să le aibă noul ministru.

Cătălin Baba, ministrul educaţiei:"Obiectivele mele principale sunt asigurarea stabilităţii, predictabilităţii şi dialogului în parametrii Legii educaţiei, lege care din păcate a fost mai bine apreciată în străinătate decât în ţară (...). Legea educaţiei a fost asumată de două ori de guvernul Boc. Voi lupta în echipă pentru a merge înainte, nu vor fi paşi înapoi."


Promovarea eficientă a României în străinătate pentru atragerea de turişti ce pot contribui la creşterea veniturilor în sectorul turistic, reabilitarea a 10.000 km de drumuri judeţene şi dezvoltarea celor 100.000 de locuinţe sociale pentru tineri, dar şi modernizarea staţiunilor balneare şi a celor de la mare prin investiţii semnificative ar trebui să fi fost primele preocupări de pe agenda noului ministru.

Cristian Petrescu, ministrul dezvoltării şi turismului: "Transparenţa şi procedurile bine definite vor fi principala noastră ţintă. Sunt foarte multe proiecte în turism care pot face ca numărul de turişti să crească. Avem o ţară frumoasă care trebuie cunoscută atât de turiştii străini, cât şi de cei români, să se simtă mândri de România şi să se bucure că locuiesc în România."


Restructurarea Poştei şi a Radiocom ar trebui să fie cele mai importante măsuri pe care să le ia noul ministru. Alte priorităţi sunt finalizarea negocierilor cu grupul OTE şi grupul Deutsche Telekom în ceea ce priveşte fuziunea Romtelecom cu Cosmote, dar şi finalizarea strategiei statului pentru megalicitaţia pentru vânzarea de licenţe de telefonie mobilă pentru următorii 10 sau 15 ani (în care Orange, Vodafone, Cosmote / Romtelecom şi RCS&RDS au interese divergente şi fiecare face presiuni să obţină condiţii care să îi fie favorabile).

Şerban Răzvan Mustea, ministrul comunicaţiilor: "Vreau să duc în casa fiecărui român internetul de bandă largă, prin derularea proiectului RO-NET de peste 80 mil. euro, cu fonduri europene, care prevede acoperirea celor 3.650 de zone aşa-zise albe până la finele anului 2015. Vom continua să dezvoltăm portalul de plată online a taxelor şi impozitelor, ghiseul.ro, precum şi privatizarea Poştei Române prin majorare de capital social până în iunie 2012."

Atragerea de investiţii, BVB şi restructurarea trebuie să fie priorităţile noului ministru al economiei, având în vedere că România are nevoie de 40 mld. euro pentru a-şi moderniza infrastructura energetică. Banii pentru proiectele din energie pot veni şi din listările pe Bursă (cele mai aşteptate fiind Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica). În proiectul "CEO la stat" ministerul nu a reuşit să aleagă headhunterul deşi primul manager trebuia instalat la conducerea unei companii de stat în această lună.

Lucian Nicolae Bode, ministrul economiei: "Voi acorda o mare importanţă mediului de afaceri. Împreună cu MAE vreau să derulez un plan de expunere conjugată a investiţiilor româneşti. Voi acorda o mare atenţie transparenţei şi comunicării, precum şi privatizării unor companii de stat şi numirii de manageri profesionişti la companiile de stat."


Într-adevăr, prioritatea zero a lui Nazare ar trebui să fie accelerarea absorbţiei de fonduri europene, precum şi demararea licitaţiilor de realizare în parteneriat public-privat a unor obiective precum autostrada Comarnic-Braşov sau magistrala de metrou 7 Bragadiru-Voluntari. Rolul său ar trebui să fie şi acela de a urmări atent construcţiile şi reabilitările de autostrăzi, drumuri naţionale, căi ferate astfel încât acestea să se finalizeze în termenul promis.

Alexandru Nazare, ministrul transporturilor: "Sunt două axe prioritare care mă interesează, şi anume accelerarea absorbţiei fondurilor europene, şi aici avem o ţintă ambiţioasă de 1,2 miliarde euro, şi revitalizarea şi restructurarea companiilor de stat din subordine."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO