Eveniment

Cvasiîntreruperea fluxului de fonduri de la UE dă peste cap veniturile bugetului la şase luni din 2016

Anca Dragu

Anca Dragu

Autor: Iulian Anghel

26.07.2016, 00:03 584

Veniturile bugetului general consolidat au scăzut în primele şase luni din an cu 2% faţă de perioada similară a anului trecut, în vreme ce cheltuielile s-au majorat cu 5,5%, bugetul trecând la un deficit de 0,5% din PIB, faţă de un deficit de 0,1% din PIB în mai.

Deficitul bugetar este însă cu 1,4% din PIB sub cel programat pe primele şase luni din an şi, ca şi în anii trecuţi, „defectul de execuţie” provine foarte probabil din nerealizarea unor cheltuieli de investiţii la nivelul programat. Faţă de anii trecuţi însă, cheltuielile de capital au crescut (plus 31% faţă de primele şase luni din 2015). În primele şase luni din an, cheltuielile de capital au fost de 5 miliarde de lei, faţă de 3,8 miliarde de lei în prima jumătate a lui 2015.

Finanţele arată că cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente progra­me­lor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 11 miliarde de lei, respectiv 1,5% din PIB, cu 15% mai mari comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Însă nu spun cum sunt ele faţă de programare.

Potrivit datelor publicate ieri de Ministerul Finanţelor, execuţia bugetului general consolidat pe primele şase luni ale anului s-a încheiat cu un deficit de 3,8 miliarde de lei, (0,5% din PIB), faţă de deficitul programat pentru semestrul I de 1,9% din PIB.

Veniturile bugetului general conso­lidat au fost de 108 mld. lei (14,3% din PIB). Au crescut încasările din impo­zitul pe pro­fit (+12,5%), accize (+7,7%), contribuţii de asi­gu­rări sociale (+6,3%), im­po­zitul pe salarii şi venit (+2,3%), precum şi din taxa pe utili­zarea bunurilor (+15,5%).

Încasările din TVA au scăzut cu 9,5%, un procent an­tici­pat, de altfel, în urma re­ducerii taxei. Finanţele spun că, faţă de programul stabilit pen­tru primul semestru, încasările din TVA au fost cu 1,6% mai mari.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 1,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, creştere mai mare înregistrându-se la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, de 11,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO