Eveniment

Dacian Ciolos propune distributia de plati directe numai pentru terenul lucrat; Romania poate pierde 400 mil. euro

Dacian Ciolos propune distributia de plati directe numai pentru terenul lucrat; Romania poate pierde 400 mil. euro

Dacian Ciolos a avut o prestatie buna la audieri

17.01.2010, 23:12 125

Distributia platilor directe la hectar si in functie de ceea ceproduce terenul respectiv si nu numai in functie de suprafataacestuia, cum este in prezent, este cea mai importanta initiativapentru Romania pe care a anuntat-o la sfarsitul saptamanii trecuteDacian Ciolos, care a fost votat dupa audieri in ParlamentulEuropean pentru pozitia de comisar european pentruagricultura.
Dacian Ciolos a vorbit vineri la audieri despre echilibrareanivelului platilor directe, dar si despre o distributie a acestorape baze realiste, despre volatilitatea preturilor la produseleagricole, despre dezvoltare rurala sau despre asigurarea nevoilorlocale de catre micii agricultori. Ciolos a fost aplaudat lasfarsitul audierii, iar Financial Times i-a dat patru puncte dincinci pentru prestanta sa.
Pusa in aplicare, strategia lui Ciolos de Politica Agricola Comuna(PAC) ar putea influenta puternic situatia fermierilor locali, dacaagricultura ar fi depolitizata si restructurata la nivel intern, inurmatorii 3 ani.
Chestionat de catre Comisia de agricultura in legatura cu Pilonul Ial PAC, cel al subventiilor, Ciolos a spus ca nu este adeptuleliminarii platilor directe la hectar. El a vorbit despre oechilibrare a platilor directe, pentru ca ulterior aceste ajutoaresa fie distribuite in functie de rezultatele fermelor.
"Platile directe si-au dovedit viabilitatea si au un rol inmentinerea stabilitatii veniturilor agricultorilor. Va trebui savedem modul si criteriile de distribuire a lor si sa le punem pebaze realiste. Avem nevoie de o mai buna echitate intreagricultori. Cred ca va trebui sa avem o abordare uniforma lanivelul UE, pentru ca avem doua sisteme - pe ferma, in statelevechi, si la hectar, in noile state membre. Este nevoie de unmecanism unic, dar care sa tina cont de situatia specifica si saasigure echitate", a declarat in cadrul audierilor Ciolos.
Fermierii romani primesc, din 2007, subventii directe la hectar dinpartea UE, nivelul acestora urcand anual de la 50 de euro, cat afost acum trei ani, la 71 de euro in 2009, chiar daca terenul avutin proprietate sau arenda este lucrat sau lasat parloaga.
Peste 3,5 mil. ha de teren agricol sunt nelucrate in Romania, ceeace inseamna ca din subventiile totale (de la UE si bugetul de stat)la hectar de 1,1 mld. euro pentru 2009, 400 de milioane au intratin buzunarele proprietarilor care nu si-au cultivat terenurile,ceea ce inseama ca au luat drumul unor investitii in cu totul altedomenii decat agricultura sau in consum.
"O distributie a subventiilor in functie de performanta ar insemnatrecerea de la ceea ce inseamna agricultura de subzistenta laagricultura bazata pe productie de piata. Romania a ramas peagricultura primara, dar trebuie sa mai facem inca un pas spreprelucrarea produselor de baza, pentru a le putea aduce in piata",crede Adrian Radulescu, presedintele Ligii AsociatiilorProducatorilor Agricoli (LAPAR), care spune insa ca schimbarile vindin interior, chiar daca autoritatile locale tin cont de PAC.
In ceea ce priveste dezvoltarea rurala, micile exploatatii, carereprezinta o parte importanta a numarului total de exploatatii dinnoile state membre, au facut subiectul audierii lui Ciolos, acestaprecizand ca "avem nevoie de modernizarea lor".
"Putem face mai accesibile fondurile din pilonul II pentrumodernizarea lor pentru a face produse sigure si putem dezvoltaoportunitatile oferite de pietele locale. Ele nu trebuie sa seadreseze neaparat exportului. In tara mea exista o mare cererepentru produse specifice, traditionale si cred ca in aceastadirectie trebuie sa se orienteze. Si prin pilonul I, prin platiledirecte, prin modul in care tindem sa echilibram platile intreagricultori si state membre se pot gasi solutii", a spus Ciolos,care a punctat in diferite randuri faptul ca deocamdata nivelulsubventiilor in Romania este de aproape trei ori mai mic decat intari precum Franta sau Germania.
Astfel, Ciolos sugereaza fermierilor sa infiinteze mici ferme cubusiness integrat (productie-unitati de procesare), care sa asigurenevoile locale, o solutie fiind nisa produselor traditionale. "Nutrebuie sa mai privim agricultura ca o solutie de existenta, ci cape o afacere care sa aduca profit", spune Radulescu.
Ajutoare pentru zonele defavorizate, subiect atins vineri deCiolos, ar putea ajuta Romania, mai ales ca in ultimii anifenomenul de seceta este din ce in ce mai intens. " Un mecanism, unfond de garantare care sa asigure finantarea micilor agricultoripoate fi o solutie. In masura posibilului, dupa 2013, sa largimaria de manevra pentru regiunile defavorizate, pentru a puteavalorifica mai bine un anumit potential local", a afirmat DacianCiolos.
Problema Romaniei este ca nu a gasit deocamdata forme de sprijincare sa suplineasca ajutoarele de stat valabile pana in 2009, maiales ca fermierii nu mai primesc subventia la energia pentrupomparea apei, de exemplu. "Sudul si sud-estul Romaniei seconfrunta cu perioade mari de seceta, iar hidrantul de apa artrebui adus la terenul lucrat cum este adus stalpul de energie.Cred ca 30%-40% din apa care se duce in mare ar trebui folositapentru irigatii. Toate ajutoarele si mai ales efectele lor trebuieinsa urmarite pana jos, la nivel de judete", este de parere CulitaTarata, administratorul TCE 3 Brazi, cea mai mare companie dinRomania din punct de vedere al suprafetei exploatate, circa 60.000de hectare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO