Eveniment

Dacian Cioloş şi Manuel Valls au semnat o nouă Foaie de Parcurs a parteneriatului strategic

Dacian Cioloş şi Manuel Valls au semnat o nouă Foaie...

Autor: Alexandru Moise

10.06.2016, 13:53 184

Premierul Dacian Cioloş a avut, vineri, o întrevedere cu omologul său francez, Manuel Valls, în cadrul vizitei pe care şeful Executivului de la Bucureşti o efectuează la Paris în perioada 9-10 iunie, ocazie cu care a fost semnată noua Foaie de Parcurs a Parteneriatului strategic bilateral, care reflectă interesul ambelor părţi pentru aprofundarea dialogului şi pentru trecerea la o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului strategic bilateral, se arată mîntr-un comunicat emis de Biroul de presă al Guvernului României.

"Prima parte a Foii de parcurs este dedicată consolidării cooperării pe subiecte de interes deosebit ale agendei europene. Preşedinţia română a Consiliului UE din 2019 şi cooperarea cu partea franceză în acest context sunt reflectate în document ca evoluţii majore înregistrate pe parcursul ultimilor ani, îndeosebi la nivelul UE, ca şi la nivel internaţional. Documentul prevede, printre altele, consolidarea cooperării cu Franţa pe subiecte precum viitorul proiectului european, fenomenul migraţiei, evoluţiile din domeniul schimbărilor climatice şi energiei, lupta împotriva terorismului", se spune în comunicat.

În partea a doua, Foaia de Parcurs cuprinde direcţiile principale în care cele două state doresc aprofundarea cooperării, printre domeniile de interes aflându-se "cooperare sectorială în economie (cu accent pe crearea de locuri de muncă şi stimularea creşterii; transporturi, agricultură; IMM-uri), administraţie publică, coeziune socială, sectorul financiar-bancar, justiţie, sănătate, cercetare şi educaţie, cultură, apărare, afaceri interne, telecomunicaţii şi societate informaţională", se precizează în document.

De asemenea, premierul Manuel Valls a reiterat sprijinul Franţei pentru pregătirea evenimentelor care vor marca Centenarul Marii Uniri şi al constituirii Statului român modern 1918 – 2018.

La rândul său, premierul Dacian Cioloş a reafirmat interesul României pentru menţinerea cursului european al Republicii Moldova şi importanţa sprijinirii de către UE a eforturilor de reformă ale Chişinăului.

"În cadrul întrevederii, cei doi prim-miniştri au abordat câteva dintre principalele provocări interne şi externe cu care se confruntă Uniunea Europeană, cu accent pe migraţie, funcţionarea spaţiului Schengen şi referendum-ul din Marea Britanie", potrivit sursei citate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO