Eveniment

Dănuţ Andruşca, ministrul economiei: Conducta BRUA de 476 milioane de euro se va face întocmai

Dănuţ Andruşca, ministrul economiei: Conducta BRUA de...

Autor: Tudor Ionescu

06.08.2018, 00:04 582

Calendarul construcţiei gazoductului BRUA nu va suferi devieri de la grafic, datorită importanţei lui, a declarat vineri ministrul economiei, Dănuţ Andruşca.

„Cea mai mare reuşită a Ministerului Economiei este demararea lucrărilor la proiectul BRUA, faza întâi, care a luat startul în aprilie. Transgaz, companie din portofoliul Ministerului Economiei, construieşte deja conducta şi staţiile de comprimare necesare. BRUA 1 este un proiect strategic pentru România, pentru Ministerul Economiei şi pentru Transgaz. Valoarea totală a BRUA se ridică la 478,6 de milioane de euro. Calendarul lucrărilor va fi respectat întocmai, pentru că este un proiect de investiţii mult prea important ca să existe devieri de la grafic“, a declarat ministrul economiei.

În raportul Ministerului Economiei asu­pra îndeplinirii prevederilor programului de guvernare în semestrul I 2018 se preci­zează faptul că contractul de execuţie a staţi­ilor de com­primare Bibeşti, Podişor şi Jupa a fost câşti­gat de un consorţiu de firme ro­mâneşti con­dus de INSPET SA Ploieşti. Valoarea contractului se ridică la 288.724.446 de lei, plus TVA. „BRUA ne va garanta nouă şi celor­lalte ţări europene că vom avea acces la cel puţin trei surse diferite de energie. În plus, toate statele din regiune vor fi inter­conectate cu restul Europei. Pe termen lung, acest lucru înseamnă gaz ieftin“, a adăugat Andruşca.

Gazoductul BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) este, în esenţă, o reînviere a mai vechiului proiect Nabucco, având rolul de a asigura o legătură cu Conducta Trans-Adriatică (TAP) şi cu Conducta Trans-Anatoliană (TANAP). Acestea două din urmă fac parte din proiectul mai amplu al Coridorului Sudic (SGC), care oferă acces UE la resursele gaziefere din zona Mării Caspice (preponderent la cele din câmpul Shah Deniz, exploatat de Azerbaidjan).

Proiectul BRUA implică construcţia conductei de transport Podişor-Recaş, care va avea o lungime de 479 km şi va asigura o capacitate de transport de 1,75 de miliarde metri cubi/an spre Ungaria şi de 1,5 miliarde metri cubi/an spre Bulgaria. Data de finalizare a gazoductului este 2019.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO