Eveniment

Date macro: Economia, plus 3,7% la nouă luni: IT-ul are o creştere de 13%, dar agricultura are un minus de 10,5%

Date macro: Economia, plus 3,7% la nouă luni: IT-ul are...

Autor: Adelina Mihai

18.01.2016, 00:07 1629
Economia românească a crescut cu 3,7% în perioada ianuarie-septembrie 2015 prin comparaţie cu perioada similară a anului anterior, PIB-ul ajungând la 500 de miliarde de lei după trei trimestre, conform datelor revizuite ale Institutului Naţional de Statistică.

„În dinamica anuală PIB-ul a accelerat de la 3,4% în T2 la 3,6% în T3. Cererea internă şi cererea externă netă au contribuit cu 3,2 puncte procentuale, respectiv cu 0,4 puncte procentuale la evoluţia an/an a economiei în perioada iulie-septembrie 2015. Spre deosebire de estimările provizorii (1) INS a modificat în sus contribuţia cererii externe nete (cu 1,2 puncte procentuale) şi a redus (cu aceeasi amplitudine) contribuţia cererii interne la formarea ritmului PIB“, comentează analiştii Băncii Transilvania.

Consumul a fost principalul motor de creştere, pe fondul unor venituri disponibile mai ridicate, generate de creşterea salariului minim pe economie, majorările salariale, pe medie, de 5%, de scăderea dobânzilor la creditele în lei şi de reducerea TVA la alimente de la 24% la 9% începând cu luna iunie.

„Consumul privat a crescut cu 6,4% an/an în T3 (cea mai bună dinamică din T3/2008), evoluţie susţinută de majorarea venitului real disponibil al populaţiei (creşteri de salarii, reducerea TVA, scăderea cotaţiilor la ţiţei), dar şi de redinamizarea creditării. (...)  Prin urmare, în perioada ianuarie-septembrie PIB-ul României a crescut cu 3,7% an/an, evoluţie determinată, în principal, de dinamica consumului privat (5,6% an/an) şi a investiţiilor productive (6,9% an/an). De asemenea, consumul public a crescut la nouă luni: componenta individuală cu 2,3% an/an, iar cea colectivă cu 1,5% an/an“, au precizat analiştii Băncii Transilvania.

Pe tot anul 2015, datele statistice vor veni în a doua parte a lunii februarie, dar cele mai noi estimări indică o creştere economică spre 4%, cu o accelerare a consumului în T4.

Sectorul IT&C, performerul din criză care a tras economia în sus, a avut la nouă luni un plus de aproape 13% faţă de perioada similară din 2014, ajungând la circa 33 de miliarde de lei.

Creşteri semnificative ale contribuţiilor la formarea PIB-ului în perioada ianuarie-septembrie au avut şi comerţul (+6,9% în primele trei trimestre din 2015 faţă de T1- T3 din 2014), construcţiile (+5,5%) şi activităţile de spectacole culturale şi recreative (+4,8%).

La polul opus a fost situaţia înregistrată în sectorul agriculturii, a cărui contribuţie la formarea PIB a scăzut cu 10,5% în primele trei trimestre ale anului trecut, ajungând la o valoare de numai 24 de miliarde de lei, aportul la PIB fiind cu un sfert mai scăzut decât cel adus de IT&C. Totodată, statisticile arată că agricultura este singurul domeniu care a înregistrat o scădere a contribuţiei la PIB în primele trei trimestre din 2015 faţă de perioada similară din 2014.

Totuşi, ca valoare absolută, cea mai mare contribuţie la formarea PIB a avut-o în primele trei trimestre din 2015 industria (cu un aport de 113 mld. lei), comerţul (83 mld. lei) şi tranzacţiile imobiliare (de 48 mld. lei).

Interesant este că sectorul construcţiilor este la egalitate cu cel al agriculturii ca valoare, ambele aducând câte 24 de miliarde de lei la PIB-ul din primele nouă luni ale anului trecut.

„Per total, sectorul construcţiilor are potenţialul de a înregistra creşteri şi în 2016, extinzând astfel domeniile care contribuie la creşterea economică, având în vedere că în prezent creşterea este determinată aproape exclusiv de serviciile private. La o creştere a PIB-ului de 3,7% în primele trei trimestre din 2015, construcţiile au contribuit cu doar 0,2 puncte procentuale“, au precizat analiştii ING.

Alte două sectoare care au avut o contribuţie egală la formarea PIB în primele trei trimestre din 2015 au fost cel al activităţilor de spectacole culturale şi recreative şi sectorul financiar-bancar, ambele aducând câte 15 miliarde de lei din PIB-ul la nouă luni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO