Eveniment

De ce mai plătim contribuţii la sănătate dacă nu găsim loc pentru o programare gratuită?

De ce mai plătim contribuţii la sănătate dacă nu...

Autor: Mirabela Tiron

10.07.2018, 00:07 108

Un pacient care a primit bilet de trimitere de la medic pentru efectuarea unei radiografii găseşte cu greu un loc în care să realizeze investigaţia în mod gratuit, la fel ca în cazul analizelor medicale.

În ambulatoriile spitalelor de stat fie nu răspunde nimeni la telefon pentru programări, fie nu funcţionează aparatul sau radiografiile se fac doar cu plată (de exemplu Spitalul Universitar), în timp ce la privat programarea se poate face chiar şi peste câteva luni.

Cu plată însă, pacientul poate realiza investigaţia de pe o zi pe alta şi la stat, şi la privat.

Veniturile din contribuţii ale Casei de Asigurări de Sănătate au crescut cu 11% în 2017, până la 23,7 mld. lei. În primele trei luni din acest an CNAS a strâns circa 5 mld. lei din contribuţiile angajaţilor români, în creştere cu 80% faţă de primul trimestru de anul trecut după trecerea contribuţiilor din sarcina angajatorilor în cea a angajaţilor. De ce mai plătim contribuţii de sănătate când serviciile medicale de bază nu sunt garantate de biletul de trimitere?

„Am sunat la mai multe clinici private pentru o radio­gra­fie la coloană, cu bilet de trimitere de la medicul de fa­milie. Multe dintre acestea  mi-au spus că nu lucrează cu Ca­sa Naţională de Asigurari de Sănătate, iar una din­tre ce­­le la care am sunat a spus ca nu are locuri libere mai de­vre­me de luna octombrie“, spune Alina.

Deşi responsabilii vorbesc de o lipsă de finanţare în sis­temul de sănătate,  datele arată că în trei ani,  între 2015 şi 2018, bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a crescut de la 23 mld. lei la 34 mld. lei, adică o creştere cu 50%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO