Eveniment

De ce mută ministrul Teodorovici 350 mil. euro de la Transporturi la POR

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Foto Octav Ganea

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Foto Octav Ganea

Autor: Mediafax

07.11.2013, 21:14 1503

Ministrul Fondurilor Europene Eugen Teodorovici a declarat ieri că lucrările la peste 1.500 de şcoli au fost oprite din lipsa finanţării, 230 de milioane de euro din realocarea financiară discutată cu reprezentanţii Comisiei Europene urmând să fie repartizaţi pentru aceste proiecte.

Teodorovici a declarat că 230 de milioane de euro din realocarea financiară de 350 de milioane de euro către Programul Operaţional Regional (POR), discutată cu reprezentanţii Comisiei Europene, ar urma să fie destinaţi finalizării lucrărilor în şcoli, care au fost începute, dar au fost oprite din lipsa finanţării. Banii ar urma să fie transferaţi de Programele Transporturi şi Mediu.

„Şcoli, spitale şi drumuri judeţene. S-a făcut şi o propunere de sume: 230 de milioane de euro pentru partea de şcoli, 87 de milioane de euro către partea de drumuri judeţene şi diferenţa pentru spitale, 33 de milioane de euro“, a precizat Teodorovici.

Întrebat câte proiecte sunt începute, dar nefinalizate din lipsa finanţării, Teodorovici a precizat că doar pe partea de şcoli sunt peste 1.500 de proiecte.

De asemenea, întrebat dacă cea mai gravă situaţie din acest punct de vedere se înregistrează la şcoli, ministrul fondurilor europene a răspuns: „Şi la şcoli, dar şi la drumurile judeţene. Să nu uităm că România are, din păcate, faţă de UE, o treime din media europeană, ca şi densitate de drumuri. Deci, este o zonă în care noi trebuie să investim enorm şi în următoarea perioadă. Cu siguranţă, pe următorul Program Operaţional Regional, cel care începe din 2014, o mare parte dintre sumele pe care acest Program Operaţional le va avea alocate se vor duce către aceste zone. Aşa cum am spus, drumuri judeţene, partea de şcoli, de spitale, efectiv, ceea ce România are nevoie în partea de infrastructură primară“.

Ministrul Fondurilor Europene a precizat că pe toate cele şapte programe operaţionale sunt foarte multe proiecte la care, deşi au fost aprobate, nici măcar nu a fost începută implementarea, din lipsă de fonduri, valoarea totală a acestora fiind de peste 2 miliarde de euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO