Eveniment

De ce nu ajung la pacienţi cele 6 mld. euro alocate sănătăţii în sistemul public

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Corina Mirea

22.09.2015, 00:08 1390

România a avut anul acesta la dis­po­­ziţie circa 6 miliarde de euro pen­tru să­nătate, un bu­get care a continuat să re­­­prezinte o risipă, în contextul în care prea mulţi actori decid modul în care aces­­ta este cheltuit -  Ministerul Sănă­tă­ţii, Casa Naţională de Asigurări (CNAS) şi primăriile.  De aceea, mediul public încă nu reu­­şeşte să „dea mâna“ cu cel privat, iar ne­în­­ţelegerile între cele două părţi gu­ver­nea­ză un mediu în care pacientul iese, în fi­nal, în pierdere. Fie că plăteşte mai mult pe medicamente sau pe tratamente.

Totuşi, anul 2015 este primul dintr-o perioadă îndelungată în care sistemul de sănătate face paşi înainte spre o nouă formulă. Scăderea preţurilor la me­dicamente, revizuirea calculului taxei clawback, creşterea salariilor bugeta­rilor cu 25%, dar şi scoaterea la iveală a ne­re­gulilor din interiorul pieţei sunt  ce­le mai importante subiecte care anul aces­ta au făcut agenda jucătorilor din domeniu.

Toate acestea ar putea duce însă la un nou impas între mediul public şi cel pri­vat, dat fiind faptul că, pe de-o parte, „ta­băra“ privată susţine că statul face tot po­sibilul pentru a-i creşte costurile – exem­plu fiind taxa clawback, al cărui mod de calcul, a făcut ca banii plătiţi de companii la stat să se du­bleze, iar profi­turile să scadă. Pe de altă parte, statul „acuză“ privaţii că sunt in­te­resaţi numai de profit şi susţine că atât timp cât nu va interveni cu astfel de mă­suri, pacienţii vor fi singurii afectaţi cu adevărat.


Mai multe detalii pe www.zf.ro/conferinte


„Creşterea salariului bugetarilor cu 25% se va re­simţi nu doar în pri­vat, ci şi la stat. Bugetul pentru creş­terea sala­ri­ilor va însemna o ma­jorare reală de 50% pentru că spi­tale­le sunt plătite în funcţie de difi­cul­tatea cazurilor şi de paturi, nu poate fi un buget separat pentru salarii“, spune Mihai Marcu, preşedintele con­siliu­lui de administraţie al MedLife.

El mai spune că, la nivel de mişcări în piaţa, nu mai întrevede schimbări majore. De altfel, anul acesta deja a fost anunţată o tranzacţie prin care Polisano a atras un fond de investiţii pentru 30 milioane de euro, iar reţeaua de clinici private Regina Maria a trecut de la fondul de investiţii Advent Internaţional în portofoliul Mid Europa Partnes, într-o tranzacţie estimată la peste 100 de milioane de euro şi prin care medical cardiolog Wargha Enayati a renunţat la businessul pe care l-a creat în urmă cu două decenii.


Citeşte şi:

Sistemul sanitar, ultima redută

ZF Pharma: 28 de invitaţi, printre care şi Marius Savu, preşedinte ANM, Ioan Nani, Antibiotice Iaşi, Dragoş Damian, Terapia, şi Fady Chreih, Regina Maria, vor vorbi despre cele mai importante subiecte din industria pharma


Piaţa spitalelor şi a clinicilor private continuă astfel dezvoltarea, în detrimentul unităţilor de stat, al căror număr aproape că au scăzut de la an la an.

De altfel, sănătatea a ajuns să fie un business de 45 de miliarde de lei pentru spitalele, clinicile, producătorii şi distribuitorii de medicamente şi va genera creşteri şi în viitor, în condiţiile în care cheltuielile românilor cu serviciile şi produsele oferite de aceştia se tot măresc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO