Eveniment

De ce nu scade rata şomajului în România dacă economia a creat mai multe joburi anul trecut

De ce nu scade rata şomajului în România dacă...

Autor: Corina Mirea

03.02.2016, 00:06 2544
Potrivit INS şi Eurostat, rata şomajului aproape că a stagnat în România în ultimul an, însă numai în primele opt luni ale lui 2015, în România, au fost create în jur de 154.000 de locuri de muncă, ceea ce înseamnă că angajatorii au creat cu 3,5% mai multe joburi, arată calculele ZF.

„Rata şomajului cred că este mult mai mică, există zone în ţară, cum ar fi Timişoara şi, de fapt, toată aria de vest, unde şomajul este zero. Efectiv nu găsim oameni pe care să îi angajăm. Situaţia statistică este, într-adevăr, confuză, pentru că noi cel puţin ne apropiem cu oferta de locuri de muncă de nivelul din anul 2008 (de referinţă pentru economia locală - n.red.)“, susţine Cristina Săvuică, directorul general al firmei de recrutare Lugera.

Anul trecut, la finalul lunii august, România ajunsese la un număr de 4,57 de milioane de salariaţi, în uşoară creştere faţă de luna precedentă şi similar cu nivelul de la jumătatea anului 2009, când piaţa muncii a început să fie afectată puternic de reper­cusiunile crizei economice globale şi locale.

Cu rată a şomajului de 6,7% în decembrie 2015, România s-a pozi­ţionat printre primii zece performeri europeni ai pieţei muncii, cel puţin din punct de vedere statistic, având o pondere a şomerilor sub media de 9% a Uniunii Europene şi depăşind ţări precum Suedia, Polonia sau Belgia. Pe de altă parte, România încă mai are de recuperat faţă de economii precum cea a Cehiei sau a Germaniei, care au rate ale şomajului de 4,5%, poziţionându-se astfel în vârful casamentului european al muncii din punctul de vedere al ponderii şomerilor.

Totuşi, Cehia, spre exemplu, are o populaţie de două ori mai mică decât cea a României, dar un număr similar de salariaţi.

Cele mai mari rate ale şomajului înregistrate în luna decembrie a anului trecut revin Spaniei (cu aproape 21%), Croaţiei (cu 16,5%), Ciprului (cu 15,7%) şi Portugaliei şi Italiei (fiecare cu o rată a şomajului de peste 11%).

Calculul Eurostat prin care se deduce rata şomajului din ţările europene include trei tipuri de persoane care au calitate de şomer, respectiv  acele persoane care nu au loc de muncă, acelea care pot să înceapă să lucreze în următoarele două săptămâni şi persoanele care şi-au căutat în mod activ un loc de muncă în ultima lună.

În România, ce mai mare parte a şomerilor sunt bărbaţi, rata şomajului în rândul acestora fiind de 7,4% în luna decembrie a anului trecut, în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Pe de altă parte, rata şomajului în rândul femeilor din România a fost în decembrie 2015 de 5,7%, în scădere faţă de luna decembrie a anului 2014.

„Trebuie luată în considerare şi populaţia la care se raportează ponderea şomerilor, pentru că dacă aceasta creşte, rata poate să rămână neschimbată. Vorbim despre o populaţie care cuprinde şi acele persoane ce nu sunt nici şomere, dar nici nu sunt angajate, cum ar fi femeile care au stat acasă o perioadă pentru a avea grijă de copii“, susţine analistul economic Aurelian Dochia.

În plus, şomajul este influenţat şi de atractivitatea sa prin comparaţie cu salariul minim pe economie de 777 de lei net, valoarea ajutorului de şomaj fiind de 375 de lei, la care se mai adaugă şi procente din salariul din ultimul an, în funcţie de cotizaţii.

În România, în prezent există circa 1,1 milioane de români plătiţi la nivelul salariului minim pe economie, care începând cu luna mai a acestui an ar trebui să primească lunar „în mână“ 917 lei, ca urmare a majorării salariului minim brut pe economie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO