Eveniment

De ce nu se finanţează agricultura: este o piaţă nefiscalizată şi nu avem credit rural

De ce nu se finanţează agricultura: este o piaţă nefiscalizată şi nu avem credit rural

Eugen Rădulescu, director în Banca Naţională a României

Autor: Gabriel Razi

15.07.2011, 00:03 560

Băncile se feresc să acorde credite agriculturilor pentru căfermierii români nu au cu ce garanta, dar şi pentru că acest sectoreste considerat în continuare riscant de bancheri având în vederecă statutul terenurilor agricole este incert, iar o mare parte dinsector este nefiscalizată.

"Nu avem credit rural pentru că proiectele agricultorilor nusunt viabile în condiţiile în care producătorii nu au contracteferme pentru desfacerea producţiei şi nu pot garanta cuterenurile", a declarat ieri Eugen Rădulescu, director în cadrulBăncii Naţionale a României (BNR), la o conferinţă pe temeagricole. El, care acum aproape zece ani a fost preşedintele BănciiAgricole, a adăugat că reticenţa băncilor este în parte justificatăavând în vedere că pe piaţa locală nu funcţionează o bursă acerealelor, dar şi pentru că mulţi agricultori fac tranzacţii lanegru.

"Creditul nu se poate dezvolta şi din cauza ne­fis­calizării.Cum să dea o bancă credit când în bilanţul producătorilor agricoliapare că firma merge în pierdere", a precizat Ră­dulescu.

De cealaltă parte, Barna Tanczos, secretar de stat în MinisterulAgriculturii, a afirmat că nu pro­blema garanţiilor ţine pe loccreditul agricol, ci lipsa spe­cia­liştilor în agricultură dinsistemul bancar românesc.

"Băncile nu au specialişti în agricultură. Bancherii au rămas cuimpresia că agricultura este în cea mai mare parte depenedentă devreme şi de aceea văd riscuri mari, dar nu este chiar aşa. Spreexemplu o fermă de vaci are aceleaşi riscuri ca orice altă fabrică.Dacă sunt respectaţi parametrii, riscurile sunt reduse la minim", aspus Tanczos.

În plus, Petru Rares, director general al Institutului BancarRomân şi fost preşedinte al Eximbank şi al Băncii Româneşti cu maimulţi ani în urmă, consideră că lipsa creditelor din agricultură ecauzată şi de faptul că "bancherii nu vorbesc aceeaşi limbă cuagricultorii". "Ar fi bună o campanie de culturalizare financiară amicilor fermieri. Agricultorii români nu ştiu să îşi administrezefinanciar riscurile", a spus Rareş.

Agricultorii au semnat în primele cinci luni ale acestui anicontracte de credit în valoare totală de 2 miliarde de euro, încreştere cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivitdatelor BNR. Anul trecut valoarea totală a creditelor pentruagricultură s-a ridicat la 1,8 miliarde de euro. Finanţărileacordate producătorilor agricoli din România acoperă 8% din totalulcreditelor în condiţiile în care valoarea totală a acestora seridică la 25 de miliarde de euro.

Băncile din România se bat pe aproximativ 13.000 de potenţialiclienţi, firme care deţin suprafeţe de teren agricol mai mari dezece hectare. În ultima perioadă bancherii şi-au îndreptat atenţiaşi către creditarea sectorului agricol în condiţiile în caresegmentul de retail continuă să sufere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO