Eveniment

De ce nu-si vinde Romania „aerul curat” ca sa castige 2 miliarde de euro?

11.11.2009, 23:22 132

Situatia politica, lipsa legislatiei adecvate sau chiarinexistenta unei structuri care sa se ocupe de valorificareacertificatelor de emisii de gaze cu efect de sera fac ca 2 mld.euro sa ramana neaccesate chiar si in contextul in care nevoia debani la bugetul de stat este acuta. In schimb, ungurii, poloneziisau slovacii fac sute de milioane de euro tocmai din vanzarea de"aer curat" catre tarile care polueaza mai mult.

"Acest demers este blocat pentru ca nu avem Guvern. Este nevoiede o ordonanta de urgenta pentru inceperea tranzactiilor cu acestecertificate", a spus Adriean Videanu, ministrul economiei, citat deMediafax.

Pe de alta parte Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania(AOAR) spune ca de la inceputul anului s-au tot purtat discutii cuministrii care ar putea fi implicati in tranzactionareacertificatelor de emisii de gaze cu efect de sera de la Mediu,Economie si Finante, dar ca blocajul s-a inregistrat la ministruljustitiei care cere elaborarea unei legi pentru tranzactionare.Romania poate emite in perioada 2008-2012 circa 1,28 mld. tone deCO2 ca urmare a protocolului de la Kyoto. Protocolul a intrat invigoare in 2005, desi a fost semnat in 1997, si prevede reducereagazelor cu efect de sera cu 5,2% comparativ cu anul de referinta1990. Protocolul a fost semnat de 184 de tari, printre care nu senumara si SUA, fiecarei tari fiindu-i alocat un anumit numar detone de CO2 pe care le poate emite.

Cantitatea alocata Romaniei este insa prea mare pentru ca ia caan de referinta 1990. Intre timp, o mare parte din industriapoluatoare s-a inchis, ceea ce lasa la indemana Romaniei un surplusde circa 350 mil. tone de CO2. Acest surplus de CO2, carereprezinta practic 350 mil. certificate de emisii de gaze cu efectde sera (o tona de CO2 este egala cu un certificat), poate fitranzactionat de statul roman pana in 2012.

"Daca aceste certificate s-ar fi tranzactionat la inceputulanului, am fi castigat 3-3,5 mld. de euro, acum mai valoreaza 2mld. euro", a declarat Constantin Bostina, vicepresedinte al AOAR.Tranzactionarea acestor certificate se face bilateral, de la tarala tara, ultima tranzactie de acest fel avand un pret pecertificate de circa 5-7 euro.

"Se pregatesc sa intre in piata Rusia si Ucraina cu miliarde decertificate. Daca vor inunda piata, Romania nu va mai gasicumparatori", a spus Dan Moraru, consilier al AOAR.

Ce fac vecinii nostri cu certificatele deCO2

  • Cehia va vinde anul acesta circa 100 mil. certificate CO2 dincare va castiga circa 600 mil. euro. Deja a vandut 60 mil.certificate de CO2.
  • Slovacia a vandut 50 mil. certificate de CO2 incasand circa 300mil. euro
  • Ucraina si Rusia se pregatesc sa arunce in piata circa 400 mil.certificate CO2, respectiv 1,3 mld. certificate CO2 anual.

Sursa: AOAR

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO