Eveniment

De ce s-a razgandit FMI si a acceptat sa vina la Bucuresti la discutii?

De ce s-a razgandit FMI si a acceptat sa vina la Bucuresti la discutii?

Surse apropiate discutiilor sustin ca este posibil sa vina doar o echipa tehnica, nu si Jeffrey Franks, seful misiunii de evaluare a FMI

13.12.2009, 23:10 19

O misiune a FMI si Comisiei Europene va fi prezenta zileleacestea la Bucuresti pentru a analiza proiectul de buget pentruanul viitor, in conditiile in care a doua evaluare a acorduluistand-by nu a fost finalizata la vizita anterioara derulata intoamna.

"Ne vom intalni la inceputul saptamanii viitoare cureprezentantii FMI si ai CE, pentru o discutie generala legata deproiectul de buget pentru 2010", a spus ministrul finantelorGheorghe Pogea.

Potrivit declaratiilor anterioare ale oficialilor FMI, nu estesuficient ca bugetul pentru anul viitor sa includa o tinta dedeficit de 5,9% din PIB, urmand sa fie analizata si structuraveniturilor si a cheltuielilor. Bugetul ar trebui sa fie inconcordanta cu angajamentele luate pentru consolidarea fiscala siprogramul de reforma.

La jumatatea saptamanii trecute, Tony Lybek, reprezentantul FMIin Romania, a spus ca nu a fost fixata o data pentru o noua misiunela Bucuresti, Fondul fiind gata sa trimita oficialii la Bucurestiatunci cand "autoritatile romane vor fi pregatite".

Surse apropiate discutiilor sustin ca este posibil sa vina doaro echipa tehnica, nu si Jeffrey Franks, seful misiunii de evaluarea FMI.

In ciuda incertitudinilor de pe scena politica si a lipsei unuiguvern cu capacitati depline de exercitiu, reprezentantii FMI, aiComisiei Europene si ai Bancii Mondiale au venit la Bucuresti, inperioada 28 octombrie - 9 noiembrie, pentru a doua evaluare aacordului stand-by. Insa, Romania nu a indeplinit toate conditiilepentru finalizarea procedurii, nefiind definitivat nici bugetulpentru anul viitor.

In aceste conditii, a fost amanata a treia transa de la FMI, de1,5 mld. de euro, care era programata initial pentru lunanoiembrie.

Romania si-a indeplinit, dupa primele noua luni, toateobligatiile din acordul cu FMI, mai putin tintele privindarieratele si cheltuielile bugetare, ultima nefiind insa o conditieobligatorie in acord.

Depasirea nivelului agreat pentru arierate s-a inregistrat si inprima jumatate a anului, cand transele au fost totusi aprobate,fiind acceptata o derogare. Ramane de vazut daca autoritatileromane vor convinge FMI sa mai accepte o derogare in ceea cepriveste arieratele si sa vireze banii la inceputul anului viitor,sau transele trei si patru vor ajunge in Romania impreuna, inmartie.

In plus, raman problematice incadrarea in tinta de deficitbugetar, stabilita la 7,3% din PIB pentru acest an, si 5,9% din PIBin 2010, precum si ajustarea cheltuielilor de personal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO