Eveniment

De ce scade rata şomajului, deşi numărul salariaţilor nu creşte?

Autor: Adelina Mihai

20.03.2011, 23:55 556

Rata şomajului a scăzut pentru cea de-a 11-a lună consecutiv înluna februarie, ajungând la 6,58%, corespunzătoare unui număr de600.000 de şomeri, arată datele Agenţiei Naţionale pentru OcupareaForţei de Muncă (ANOFM).

Pe de altă parte, numărul de salariaţi a scăzut la cel mai micnivel din ultimii 20 de ani, ajungând la 4,1 milioane de angajaţiîn decembrie 2010 (exclu­zând cei 260.000 de bu­getari speciali dinstruc­turile "secrete" ale Mi­nisterului de Interne şi aleMinisterului Apărării), potrivit datelor publicate de InstitutulNaţional de Statistică.

Paradoxul unei rate a şomajului extrem de scăzute în condiţiileîn care numărul de salariaţi continuă să scadă de­monstrează căstatisticile oficiale nu arată numărul real de persoane care nureuşesc să-şi găsească un loc de muncă.

"Odată cu scăderea ratei şomajului ar trebui să crească numărulde angajaţi sau măcar să se ocu­pe o parte dintre locurile de muncăvacante. La noi, în calculul ratei şomajului nu sunt luaţi înconsiderare şi şomerii care nu mai primesc indemnizaţie de şomaj,în timp ce în alte ţări rata şomajului se calculează în funcţie decei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, diferenţa dintre celedouă modalităţi de calcul fiind de cel puţin 2%", susţine MarianaCâmpeanu, fost ministru al muncii şi membru în Comisia pentru muncădin Camera Deputaţilor.

Există mai multe explicaţii pentru scăderea ratei şomajului:ieşirea din perioada acordării de indemnizaţie de şomaj a celorcare nu au reuşit

să-şi găsească un loc de muncă, munca la negru, noile angajărifăcute de mediul privat, dar şi plecarea la muncă în străinătate cuforme legale de muncă.

Cu toate acestea, peste 570.000 de şomeri au ieşit dinstatisticile de şomaj în 2010 pentru că nu şi-au reînnoit cererilede locuri de muncă la agen­ţiile pentru ocupare şi nu mai aparastfel în evi­denţele oficiale. Ca ur­mare, celor 600.000 de şomeriaflaţi în prezent în plată li se adaugă cel puţin alţi 570.000 depersoane fără loc de muncă care nu apar în statistici pentru că nuse mai prezintă la oficiile de muncă.

În România există două rate ale şomajului: cea calculată înfiecare lună de ANOFM şi cea publicată trimestrial de către INS,adică rata BIM (Biroul Internaţional al Muncii).

Rata raportată de ANOFM se calculează pe baza declaraţiilorpersoa­nelor care se înscriu la agenţiile pentru ocupare, iar cea aINS se realizează pe baza datelor de la anchetele făcute îngospodării şi care include şi persoanele care nu lucrează, dar carenici nu se înscriu la agenţiile pentru şomeri. Ultimele raportăriarată că rata BIM a crescut anul trecut, în timp ce rata calculatăde ANOFM a scăzut în aceeaşi perioadă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO