Eveniment

De la "cum sa avem crestere" la cum sa "stavilim scaderea"

De la "cum sa avem crestere" la cum sa "stavilim scaderea"

Premierul Emil Boc le-a spus ieri celor peste 200 de oameni de afaceri si sefi de companii prezenti la conferinta ZF ca acordul cu FMI are un caracter preventiv, "ceea ce ne garanteaza ca nu trebuie sa marim nici cota unica, nici TVA-ul"

18.03.2009, 22:20 39

Cert este ca nu pot fi evitate criza economica si consecintele ei asupra economiei romanesti. "Ceea ce putem face in acest moment noi, guvernantii, este pe de o parte sa limitam efectele negative ale crizei in Romania si, in al doilea rand, sa pregatim terenul pentru relansarea economica a Romaniei. Acestea sunt cele doua provocari pe care le avem", a spus premierul Emil Boc.

Avand in vedere ca finantarea externa este din ce in ce mai greu accesibila, economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, sustine ca resursele pentru cresterea economica vor trebui cautate in economisirea interna chiar daca acest lucru ar putea fi neplacut, in conditiile cresterii deficitului bugetar si a celui de cont curent.
"Cresterea economica s-a bazat pana acum in special pe finantare externa. S-a crezut ca va merge la infinit. Vrem-nu vrem, resursele trebuie cautate mai mult in economia interna. Nu e placuta aceasta situatie, dar e obligatorie daca vrem sa fim cu picioarele pe pamant", a spus Lazea, precizand ca declaratiile sale nu reprezinta puncte de vedere oficiale ale bancii centrale.
O crestere economica peste potential, asa cum a fost inregistrata in Romania pana acum, vine doar impreuna cu o crestere a inflatiei si a deficitului de cont curent, iar in Romania, suntem campioni la ambii indicatori.
Cresterea economiei nu reprezinta principala constrangere a Romaniei, avand in vedere ca exista foarte multe tari care au ritmuri de crestere a PIB aproape de zero si inflatie in jurul nivelului de 7%, dar exista doar cateva care au deficite externe de peste 12% din PIB si deficite bugetare de peste 5% din PIB. "Prioritatea ar trebui sa fie ajustarea celor doua deficite (de cont curent si bugetar - n.r.)", a declarat Lazea.
In opinia economistului-sef al BNR, un acord cu FMI si UE ar trebui sa creasca rezerva, sa amelioreze perceptia investitorilor straini si sa intareasca dorinta autoritatilor pentru ajustari structurale.
"Formula magica" a fost gasita: circa doua treimi din pachetul de finantare pe care il poate primi Romania de la institutiile financiare internationale se vor duce in rezervele valutare ale BNR si o treime se va duce la Ministerul de Finante pentru acoperirea deficitului bugetar, a spus Boc. Romania va lua de la Fond 12 mld. euro, iar de la Comisia Europeana si alte institutii financiare internationale peste 6 mld. euro din suma vehiculata, de peste 18 mld. euro.
"Acordul pe care-l vom incheia cu Comisia Europeana, cu FMI, are un caracter preventiv, ceea ce ne garanteaza ca nu trebuie sa marim nici cota unica, nici TVA-ul. Noi incheiem acest acord tocmai pentru a preveni unele consecinte mult mai negative. O eventuala discutie despre marirea cotei unice va afecta mediul de afaceri. Pentru noi cota unica este un bun castigat. Iar majorarea TVA-ului ar pune in pericol pe cei care au venituri mici", a spus premierul Boc. Semnarea acordului cu FMI si UE va da un semnal de relansare a creditarii in economia romaneasca si va ajuta BNR sa mentina cursul de schimb la un nivel suportabil pentru economie. Si indiferent daca acordul va fi sau nu semnat, Romania trebuie sa faca reformele structurale de care este nevoie, potrivit premierului.
Sectoarele IT, telecom, energie, farmaceutice, retail vor functiona in continuare bine, in opinia economistului-sef al BNR, Valentin Lazea. Peter de Ruiter, partener si seful departamentului de consultanta fiscala si juridica al PwC, a subliniat in dezbaterea de ieri ca intarzierea rambursarilor de TVA de la bugetul statului catre companii este o problema din ce in ce mai grava care alunga investitorii straini din Romania. "Discutam zi de zi cu mari companii care au mari probleme din cauza ca statul intarzie rambursarea TVA-ului. Este vorba de mari investitori, mari exportatori, care ne spun ca dupa ce isi vor recupera TVA-ul de la stat, isi vor inchide afacerile aici", a spus de Ruiter.
Premierul Emil Boc a spus ca aceasta problema isi poate gasi rezolvarea prin compensarea TVA-ului de recuperat cu TVA-ului de incasat. "Ceea ce pentru foarte multi parea imposibil, uite ca se poate. Ministerul de Finante este pregatit sa mai ia niste masuri prin care sa reducem birocratia si sa sprijinim mediul de afaceri", a precizat Boc.
El a adaugat ca firmele care au datorii la stat din cauza ca nu si-au incasat TVA-ul sau alte creante de la stat vor putea participa la licitatii publice, in prezent aplicatiile pentru licitatii publice sau chiar pentru contractarea unui credit bancar fiind respinse din cauza ca agentul aparea ca datornic la stat. "Vom incerca sa implementam un fel de balanta neta: datorii de platit minus creante de incasat", au spus oficialii.
Steven van Groningen, presedinte Raiffeisen Bank, a precizat ca banca "nu are nevoie de bani de la stat", dar a amintit de cresterea costului finantarilor din cauza perceptiei de risc care a crescut foarte mult.
"Sa nu mai depindem foarte mult de creditarea externa, sa incercam sa crestem economisirea mai repede. Trebuie sa ne asiguram ca intra mai multi bani in sistemul bancar. Trebuie sa stimulam economisirea. Cu cat mai repede reusim sa echilibram raportul credite-depozite cu atat mai bine." Van Groningen a aratat ca foarte important pentru ieftinirea creditarii este imbunatatirea perceptiei de risc pentru Romania.
BNR ar trebui sa faca primul pas pentru relansarea creditarii, prin diminuarea rezervelor minime obligatorii (RMO) si prin reducerea dobanzii de politica monetara, apreciaza Emilian Radu, partener, seful departamentului de tranzactii si management de criza la PwC. "Banca centrala trebuie sa faca primul pas (pentru relansarea creditarii - n.r.) pentru ca la nivel international bancile au fost cele care, in mod imprudent si irational, au dat drumul la bani. BNR va avea o plapuma de rezerva. Speram ca BNR sa reduca rezervele minime obligatorii astfel incat lichiditatile sistemului bancar sa se intoarca cu fata spre mediul de afaceri."
Autoritatile ar trebui sa se axeze in perioada urmatoare pe mobilizarea cererii interne, iar investitiile publice sunt adevaratul instrument anticriza, reprezentand un "medicament" pentru economie, potrivit lui Emilian Radu.
"Statul trebuie sa recastige credibilitatea, trebuie sa vedem ca se termina o lucrare mare de la A la B. Vreau sa merg si eu pe o autostrada romaneasca de la A la B. Investitiile publice vor diminua somajul, ieftinirea creditelor va creste puterea de cumparare, stabilitatea cursului va da incredere in moneda nationala, terminarea unui proiect major ne va face sa spunem: uite ca se poate", a mai spus Radu.
Ministrul dezvoltarii regionale si locuintei, Vasile Blaga, a precizat ca pana vineri vor fi publicate normele de aplicare ale ordonantei privind reabilitarea termica a locuintelor, explicand ca locatarii care resping reabilitarea termica a locuintelor nu vor fi penalizati. Din bugetul pe 2009 sunt alocati 360 mil. lei pentru programul de reabilitare termica pentru 50.000 de locuinte. "Din cele 4,4 miliarde de euro pe care le are Ministerul Dezvoltarii, doar 1,5% reprezinta cheltuieli curente, de personal, restul fiind proiecte planificate in buget, sunt investitii construite pe program. Nu ne vom mai bate joc de bani ca atunci cand s-au alocat 2 miliarde de euro pe cheltuieli curente si de capital.", a spus Blaga.
Companiile care au puterea sa priveasca nu doar la reducerea costurilor, ci se vor concentra pe viitor pot sa vada posibilitati de extindere in contextul crizei, spune Radu, estimand ca in Europa de Sud-Est s-ar putea inregistra o activitate puternica de fuziuni si achizitii in 2009.
Industria auto a fost una dintre cele mai afectate de la inceputurile acestei crize. Ce spune unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai pietei auto din Romania?
Francois Fourmont, directorul general al Dacia, a precizat ca firma va suporta mai usor criza, fata de alti constructori, deoarece preferintele clientilor se schimba fundamental in statele bogate, unde oamenii cauta masini care sa fie mai bine adaptate la noile conditii economice si financiare. "Nu stiu cum vom iesi din criza, dar cred ca Dacia o va traversa mai bine decat alti constructori. Criza auto schimba profund preferintele consumatorilor in tarile bogate, astfel incat masina devine pur si simplu o utilitate."
Oficialul Dacia a precizat ca grupul Renault va diminua investitiile planificate in Romania, prin taierea unor cheltuieli cu deplasarile in strainatate si prin inghetarea unor proiecte care nu sunt strategice. Investitiile Renault planificate in acest an pe piata locala se ridica la 138 de milioane de euro, conform datelor prezentate intr-o conferinta de presa de catre Fourmont la jumatatea lunii martie.
Piata carburantilor este direct legata de industria auto si de consumul populatiei, insa o componenta importanta este si segmentul industrial.
"Cererea de combustibili va scadea anul acesta cu 15-20% pe segmentul industrial si cu cel mult 5% pe partea de retail. De la inceputul anului am fost confruntati cu o scadere de 10-15% a volumelor de carburanti pe segmentul de wholesale, dar totusi pe retail am inregistrat o scadere nesemnificativa", spune Mariana Gheorghe, directorul general executiv (CEO) al Petrom, cea mai mare companie locala.
CEO-ul Petrom a mai precizat ca firma se afla in continuare in discutii cu bancile pentru atragerea de capital, cu toate ca anul acesta va avea loc o reducere semnificativa a bugetului de investitii al companiei.
Mariana Gheorghe a spus ca din investitiile record de 912 mil. euro pe care le-a atras Romania in ianuarie, 200 mil. euro au fost banii trasi de Petrom din creditul intra-grup oferit de OMV, actionarul majoritar.
Majorarea accizelor la carburanti este o masura luata in calcul de catre actualul guvern.
"Daca vom avea nevoie de o majorare a veniturilor la bugetul de stat, atunci acestea ar putea veni si din majorarea accizelor la carburanti", a declarat Gheorghe Pogea, ministrul finantelor publice.
Omul de afaceri Radu Timis, presedintele producatorului de mezeluri CrisTim, a spus ca productivitatea angajatilor in compania lui este de patru ori mai mica decat media la nivel european, ceea ce inseamna ca inca este loc de progres. "Daca vrem sa rezistam, trebuie sa renuntam la niste obiceiuri pe care le aveam pana acum", spune Timis.
Prima abordare pe care au urmat-o companiile romanesti in privinta reducerii costurilor a fost de tipul "defriseaza si arde", nu de tipul "rascoleste oceanul", a declarat Dan Iancu, partener in cadrul departamentului de servicii de consultanta al PwC. Cele doua tipuri se refera la masuri imediate, pe termen scurt, respectiv la schimbari majore in structura operationala a companiei.
 
 
FMI: crestere economica intre -3 si -4%
Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, le-a spus ieri social-democratilor ca prognoza FMI arata ca Romania va inregistra un deficit bugetar de peste 4% si o crestere economica negativa, intre -3 si -4%, conform Mediafax. Inca din primul trimestru, cresterea economica va fi negativa si s-ar putea plasa intre minus 2% si minus 3%, evaluarile fiind facute in functie de evolutia din prima parte a anului a principalelor componente ale PIB, potrivit presedintelui Comisiei Nationale de Prognoza, Ion Ghizdeanu.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO