Eveniment

De la energie la petrol, zeci de proiecte se creioneaza pentru Romania. Cate vor deveni realitate?

De la energie la petrol, zeci de proiecte se creioneaza pentru Romania. Cate vor deveni realitate?
30.04.2010, 00:00 49

"Cele doua companii energetice se fac tocmai pentru a reparaanumite greseli din sistem. Niciodata nu se va putea creaconcurenta cand exista producatori de energie, din diferite surse,care nu sunt integrati. Produsul final trebuie sa fie energia,altfel riscam sa asistam la secatuirea sistemului energetic, asacum a fost cazul cu traderii care au vandut doar energie ieftina",a spus Adriean Videanu, ministrul economiei.

Decizia de a infiinta cei doi mari giganti energetici incepesa-si produca efectele.

Spre exemplu, in cazul Electrocentrale Bucuresti, companie careva face parte din Hidroenergetica, de a carei infiintare se ocupaactualul director al Hidroelectrica, Mihai David, va trece inperioada urmatoare printr-o serie de schimbari drastice.

"La Electrocentrale sunt instalati 1.400 MW, din care numai 200MW sunt viabili. Restul productiei se face la niste costuri foartemari. Vom reduce aceasta capacitate de la 1.400 la 700 MW, din care500 MW vor fi grupuri noi. Acest lucru va atrage de la sine orestructurare majora a angajatilor", a explicat David. O altacentrala care va fi restructurata este cea de la Deva unde seintentioneaza constructia unui grup nou pe gaze, dar si cea de laParoseni unde este analizata realizarea unei noi investitii.

"Parteade finantare este cea mai simpla. Birocratia te omoara", a mai spusDavid. In legatura cu Compania Nationala a Huilei, o alta companiecare va intra in structura Hidroenergetica si care in prezent selupta cu datorii in valoare de un miliard de euro, David estedestul de transant. "La CNH trebuie luate masuri dras­tice. Sepoate vorbi de un soi de insolven­ta", a mai precizat acesta.

Intr-o luna, interconectarea cu Ungaria

Videanu spune ca Romania are in prezent o pozitie strategica,toate proiectele energetice pe culoarul sudic trecand pe aici.Printre acestea se numara Nabucco, South Stream si recentpromovatul proiect de gaz lichefiat AGRI (Azerbaidjan GeorgiaRomania Interconnector - n.r.).

"Intr-o luna, doua va fi realizata interconectarea sistemuluiroman de transport al gazelor cu cel din Ungaria, iar la anulurmeaza Bulgaria. In plus, PEOP incepe sa fie un proiect maiinteresant pentru transportul titeiului caspic in zona europeana,in contextul in care Kazahstan si Azerbaidjan sunt interesate. Desaptamana viitoare incep discutiile", a spus Videanu.

Totodata, ministrul a mai spus ca este interesat de intrareaRomgaz in productia de energie electrica, asa cum a facut Petrom,care anul viitor va pune in functiune o centrala pe gaze de 860 MWpe platforma rafinariei de la Brazi in urma unei investitii de 500de milioane de euro.

O alta companie privata care face pasul spre productia deenergie electrica este Rompetrol, grup care se gandeste saconstruiasca pe platforma de la Petromidia o centrala pe gaze de150 MW.

"Din aceasta capacitate, circa 100 MW vor fi folositi pentruacoperirea consumului nostru intern. Investitia se va ridica lasute de milioane de euro. Acum suntem in faza studiilor, iarrealizarea acestuia va dura cativa ani", a spus Dmitri Grigoriev,directorul financiar al grupului Rompetrol. El a mai precizat casunt si alte oportunitati de dezvoltare, una dintre acestea fiindchiar oleoductul PEOP, Rompetrol avand infrastructura necesara careva permite descarcarea vaselor cu petrol.

Prea mult verde?

Ministrul a mai precizat ca in prezent sunt intentii pentrurealizarea unor proiecte in domeniul eolian cu o capacitate totalade 23.000 MW, cu mult peste capacitatea instalata a tuturorunitatilor de productie existente in prezent in Romania. "De laideea de a incuraja acest sector am ajuns in cealalta extrema.Evident ca nu va putea sa se dezvolte o astfel de capacitate. Nuvom sprijini speculantii, adica pe cei care vand proiecteinvestitorilor", a spus Videanu.

Deocamdata, singurul investitor care a ajuns la faza deconstructie a unui parc eolian de mari dimensiuni sunt cehii de laCEZ, care vor aduce in doua comune dobrogene investitii de 1,1miliarde de euro pentru instalarea celui mai mare parc eolian peuscat din Romania.

"Prin acest proiect am putut crea locuri de munca pentrucomunitatea locala, am ales companii locale cu care sa lucram si amsprijinit comertul in regiune", spune Juan Saez, director dedezvoltare in cadrul CEZ Romania.

"Investitorii au raspuns chiar daca nu exista o strategie binepusa la punct in domeniul eolian. Trebuie sa continuam sa aducem pepiata locala tehnologii noi, pentru ca sistemul local energetic nus-a remarcat prin investitii considerabile in ultimii 25 de ani", adeclarat Cristina Filip, partener in cadrul casei de avocatura PeliFilip. Ea a mai precizat ca in prezent Legea 220 care sprijinainvestitiile in domeniul regenerabil, dar care inca nu esteaplicabila, nu acopera complet si adecvat investitiile in energiileverzi pe fiecare tip de resursa.

"Prima generatie de dezvoltatori, aceia fara nume, a avutimportanta ei si, practic, i-a introdus pe cei mari. Eolianul estecel mai dinamic sector de crestere din Europa asigurand securitateaenergetica, reducerea emisiilor poluante si fiind singurul influxmajor de capital din aceasta perioada", a mai spus Filip.

Pe de alta parte insa, Mihai David, directorul general alHidroelectrica, a ridicat problema notei de plata pentru toataaceasta energie verde care intra in sistem si care intr-un fel saualtul va trebui sa fie amortizata prin facturile platite deconsumatori.

"Cine plateste pentru toate aceste certificate verzi care sustinaceste investitii? Nu am vazut niciun calcul pe aceasta tema sine-am putea da seama la un moment dat ca nu le putem sustine",spune David.

In plus, investitiile in centralele eoliene presupune sicheltuieli majore in partea de transport si distributie a energieielectrice.

"Retelele de distributie a energiei electrice au o nevoie acutade investitii in Romania unde infrastructura este depasita siinvechita", a spus Szabolcs Nemes, senior project manager in cadrulRoland Berger Strategy Consultants.

Mai putin stat

Ca modalitate de intensificare a concurentei, ministerul isipropune sa-si reduca anumite participatii pe care le are inproiecte majore, cum ar fi reactoarele 3 si 4 ale centralei de laCernavoda, unde mai sunt implicati alti 6 investitori straini.

"Reducerea participatiei statului in acest proiect este un lucrupe care mi-l doresc prin prisma faptului ca astfel vom putea sporiconcurenta", a mai spus Videanu.

CEZ, unul dintre investitorii care au o participatie de 9,15%din compania de proiect care va realiza reactoarele 3 si 4 de laCernavoda, spune ca este mult prea devreme pentru a se pronuntaasupra efectelor pe care reducerea participatiei statului, caredetine acum 51% din proiect, le va avea.

"Noi suntem la faza de inceput a proiectului, la faza deelaborare a studiilor. Este prematur sa spunem daca acest lucrueste o veste buna sau mai putin buna pentru noi", a spus Juan Saezde la CEZ Romania.

Gaze libere

Importurile de gaze din Rusia evident ca nu raspund regulilorpietei, iar o liberalizare a preturilor in Romania trebuie facutaetapizat, pe baza unui calendar, a mai precizat Videanu. Romaniaimporta din Rusia mai putin de o treime din necesarul de gaze, lapreturi insa duble fata de costul de productie din Romania.

"Sustin liberalizarea preturilor la gaze, dar trebuie uncalendar agreat cu toata lumea, trebuie sa existe premisele uneipiete libere. As face-o maine, daca am avea premisele de piatalibera. Importul de gaze din Rusia raspunde regulilor pietei?Evident ca nu. Trebuie sa vedem ca exista mecanismele pietei care oregleaza", a afirmat Videanu. In acest context, ministrul a maiprecizat ca a "instructat" producatorul de gaze Romgaz Medias saprospecteze pietele europene pentru a importa gaze, mai ales tinandcont de faptul ca intr-o luna conducta Arad - Szeged ar puteadeveni functionala si astfel Romania ar putea sa importe gaze sidin alte tari, nu numai din Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO