Eveniment

De teama taxei pe avere, romanii bogati isi muta banii la bancile elvetiene. Cum comentati?

19.01.2010, 23:16 409

Romanii cu lichiditati de milioane de euro la bancile locale seuita spre marile banci elvetiene, unde doresc sa isi mute baniipentru a se pune la adapost in perspectiva discutiilor privindintroducerea pe plan local a unei taxe pe averile mai mari de500.000 de euro.

"Un prim val de mutare a averilor in strainatate a fost pefondul panicii de la sfarsitul lui 2008. Acum lumea se uita dinnou, intreaba, asteptand sa vada ce se va intampla cu impozitareaaverilor. Cine merge cu banii afara urmareste siguranta, nucastigul", spune seful diviziei de private banking a unei bancilocale. Si in toamna trecuta, cand guvernul Boc a fost demis, uniiclienti cu averi importante au ales sa treaca pe euro si sa isiscoata banii din tara.

La jumatatea lunii, initiativa deputatului PSD MugurelSurupaceanu pentru instituirea in 2010 a unui impozit anual de 0,5%asupra averilor nete individuale mai mari de 500.000 de euro s-atransformat in proiect de lege. Surupaceanu a afirmat ieri, incadrul unor dezbateri ca, potrivit datelor sale, peste 20.000 deromani au averi de peste 500.000 de euro, iar prin impozitareaacestora cu cota propusa s-ar colecta la buget venituri de 200 mil.euro. Aceasta inseamna ca el estimeaza o avere totala a celor20.000 de romani de circa 40 mld. euro.

Conform unor date oficiale, doar 0,1% din numarul depunatorilorpersoane fizice la banci, adica 17.000 de deponenti, detin 20% dinvolumul depozitelor bancare ale persoanelor fizice, adica 5 mld.euro. "Probabil ca nu vor reusi sa ia mare lucru (prin impozitareaaverilor - n.red.). Bineinteles ca oamenii de afaceri vor fitentati sa-si mute conturile in afara. Probabil ca vor incepe sa-sischimbe si cetatenia", a spus un antreprenor care a platit statuluiroman taxe de doua milioane de euro anul trecut. El spune ca in2010 isi va derula operatiunile importante prin intermediul unorfirme off - shore, astfel ca nu va mai plati impozite inRomania.

Fiscul a cerut deja sprijinul expertilor Fondului MonetarInternational pentru elaborarea unei legislatii care sa permitaimpozitarea persoanelor foarte bogate, care nu isi pot insajustifica veniturile, potrivit unor surse citate ieri deMediafax.

Omul de afaceri Dinu Patriciu estima anul trecut ca romaniibogati au lichiditati in conturi la bancile elvetiene de 12miliarde de euro, adica jumatate din economiile totale alepopulatiei tinute la bancile locale. Date certe despre averiletransferate de romani in afara nu sunt insa disponibile.

Marile banci elvetiene cu traditie in administrarea averilorsunt, la randul lor, tot mai interesate de potentialul pieteiromanesti. Mari nume din industria administrarii private aaverilor, cum sunt UBS, Credit Suisse, Julius Baer sau Coutts, auinceput chiar sa recruteze pe plan local consilieri de privatebanking, care sa mentina relatia cu clientii romani. In general,cei recrutati provin din echipele de private banking ale bancilorlocale.

Elvetienii au inventat conceptul de "privatebanking"

Daca pe plan local nu se poate vorbi inca de private banking inadevaratul sens, elvetienii sunt cei care au inventat concepul siseteaza standardele in domeniu. Pe langa discretie maxima,bancherii elvetieni ofera clientilor produse complexe, dar siconsiliere, inclusiv in domeniul optimizarii fiscale - adica acelemetode prin care pot reduce la minimum taxele platite, fara totusisa incalce legea.

Clientii bancilor elvetiene au propriul consilier, care iiviziteaza la cerere in cel mult 48 de ore. Totusi, pentruserviciile oferite, bancile elvetiene percep si taxe foartepiperate, astfel ca mutarea banilor in strainatate este eficientadoar de la sume de peste un milion de euro in sus. Bancileelvetiene ofera randamente de cel mult 2% la produsele simple ineuro, cu mult mai mici decat se pot obtine pe plan local. Totodata,costul anual al administrarii unui cont poate ajunge de ordinulmiilor de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO