Eveniment

Declaratia presedintelului Basescu privind posibila crestere a TVA a bulversat businessul

Declaratia presedintelului Basescu privind posibila crestere a TVA a bulversat businessul

Traian Basescu, presedintele Romaniei: Prefer majorarea TVA majorarii cotei unice de impozitare. Indiferent de presiunile Fondului Monetar International, cota unica ramane de neatins.

06.10.2009, 23:30 45

Vestea presedintelui Traian Basescu privind posibila majorare aTVA anul viitor anuntata ieri in ZF a bulversat mediul politic side afaceri. TVA ar putea sa fie majorata daca sistemul deimpozitare nu va asigura incadrarea in limita de deficit bugetar de5,9% din PIB in 2010, Guvernul avand in vedere o reforma aveniturilor pentru majorarea incasarilor bugetare, spune GheorghePogea, ministrul finantelor.

"Putem avea in vedere inclusiv o reforma a veniturilor, pentruca Romania are unul din cele mai scazute niveluri al veniturilor inPIB, de aproximativ 31,8%, spre deosebire de toate celelalte statedin jurul nostru care ajung in jur de 40%. Va trebui sa facemaceasta consolidare fiscala, iar daca va trebui sa luam una dintremasuri, vom pastra in continuare cota unica, impozitul pe profit,impozitul pe venit, pentru ca ele au fost cele care au imbunatatitconformarea voluntara la plata a obligatiilor si au stimulatatractivitatea investitionala. Daca este posibil ca din una dintretaxe, in special TVA, sa ne rezulte ca avem un deficit, o vomprezenta public", a spus Pogea.

Presedintele Traian Basescu a admis, luni, intr-o discutie cuusile inchise cu investitorii straini, ca TVA ar putea fi majoratadin 2010, el declarand ca prefera cresterea TVA majorarii coteiunice de impozitare.

Proiectul de buget pentru anul viitor nu este construit inprezent pe o crestere a TVA, urmand sa se analizeze daca deficitulangajat este sustenabil cu actualele venituri si cu actualul nivelde taxare, potrivit lui Pogea.

Oamenii de afaceri prefera cresterea coteiunice

Oamenii de afaceri prefera cresterea cotei unice de impozitare,in locul TVA, pentru ca oricum profiturile sunt reduse in aceastaperioada, potrivit lui Florin Pogonaru, presedintele AsociatieiOamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). El apreciaza ca discutiiledespre cresterea TVA sunt ingrijoratoare pentru ca reflecta fie osituatie a incasarilor la buget mult mai rea decat cea prezentata,fie ca vor fi facute unele concesii la legea salarizariiunitare.

Majorarea TVA va avea un impact inflationist, cu efect negativasupra veniturilor populatiei, iar solutia pentru a evita crestereaTVA sau a cotei unice este reducerea cheltuielilor bugetare, inopinia lui Pogonaru. "Cifrele sunt total anormale: 9,4% cheltuielicu bugetarii, fata de 5% media in UE, o treime dintre angajati suntsecretare si soferi."

"Veniturile la buget aferente TVA reprezinta un sfert dintotalul incasarilor. Teoretic, o crestere a TVA cu 1 punctprocentual ar aduce echivalentul a maximum 0,4% din PIB la buget.In practica insa, suma colectata va fi mai redusa deoarece agentiieconomici isi vor reduce consumul", sustine Laurian Lungu, managingpartner la firma de cercetare si analiza Macroanalitica.

"Efectul cresterii TVA trebuie comparat cu efectele altor masuride reducere a deficitului. De exemplu, o scadere cu 20% acheltuielilor bugetare cu salariile ar 'economisi' la bugetaproximativ 2% din PIB. Scriptic, acelasi efect asupra bugetuluis-ar obtine cu o crestere a TVA de 5-6%, adica TVA ar trebui sadevina 25%, valoarea maxima acceptata de UE", a explicat Lungu.

Intr-o perioada in care tarile din jur au recurs la crestereaTVA, Romania ar deveni mai competitiva la nivel regional cu o rataa TVA mai redusa.

La randul ei, Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank,apreciaza ca majorarea impozitelor nu ar fi o masura inteleapta inplina criza economica, urmand sa deterioreze si mai multcapacitatea Romaniei de a atrage investitii straine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO