Eveniment

Declaraţie alarmantă de la Rompetrol: dacă nu se va găsi o soluţie rapidă pentru deblocarea drumurilor, benzinăriile vor rămâne fără combustibili

Declaratie alarmanta de la Rompetrol: daca nu se va gasi o solutie rapida pentru deblocarea drumurilor, benzinariile vor ramine fara combustibili

Foto: Doru Nica

Autor: Ioana David

13.02.2012, 17:14 2691

Vremea rea din ultima perioada creează probleme şi grupului Rompetrol, al doilea jucător ca mărime de pe piaţa petrolieră locală, care se confruntă cu "mari dificultăţi" în transportul produselor petroliere atât de la rafinăria Petromidia la depozite cât şi de la depozite la staţii.

"CFR Marfă a blocat circulaţia pe căile ferate încă de la începutul acestei luni (de exemplu Constanţa - Bucureşti), iar multe drumuri naţionale sunt închise periodic. Dacă nu se va găsi o soluţie rapidă pentru deblocarea situaţiei, companiile petroliere riscă să intre în imposibilitatea de a aproviziona depozitele şi implicit de a asigura consumatorilor minimul necesar derulării activităţilor de bază", au spus reprezentanţii grupului Rompetrol.

Aceştia au precizat că până acum, nici o benzinărie din reţeaua Rompetrol nu a rămas fără carburanţi, reţeua de benzinării a Rompetrol Downstream funcţionând "în condiţii normale de iarnă", cu excepţia celor două staţii Litro de pe Autostrada 2, care sunt închise în acord cu restricţiile impuse de autorităţi.

"Nu putem spune că am înregistrat scăderi ale cererii de carburanţi, însă am constat scăderi ale consumului mai ales în regiunile afectate de vreme, unde drumurile naţionale şi judeţene sunt închise sau au circulaţia restricţionată", au mai spus reprezentanţii grupului Rompetrol.

Rompetrol a mai precizat că prioritatea grupului în acestă perioadă este asigurarea combustibilului necesar autorităţilor şi instituţiilor care acordă ajutor populaţiei, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), SMURD, Serviciile de Ambulanţă, Poliţia, Jandarmeria dar şi firmelor de dezăpezire şi transport.

Afacerile grupului Rompetrol sunt estimate în 2011 la 9 miliarde de dolari, în creştere cu aproximativ 30% faţă de nivelul din anul precedent.

La nivelul MOL România, unul dintre cei mai mari jucători din piaţa petrolieră locală, cererea de carburant este specifică unei perioade geroase, potrivit Adinei Ionescu, purtător de cuvânt al MOL România.

"În acest moment toate benzinăriile MOL România funcţionează şi sunt aprovizionate cu carburant", a spus Adina Ioneascu. MOL România a avut în 2010 o cifră de afaceri de 2,67 mld. lei (635 mil. euro), potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO