Eveniment

Deficitul bugetar a fost la limita de 3% în 2012. Vor reuşi Finanţele să respecte ţintele din 2013 şi 2014?

Deficitul bugetar a fost la limita de 3% în 2012. Vor...

Autor: Claudia Medrega

22.10.2013, 20:26 473

Pentru acest an ţinta de deficit pe metodologia europeană - care include şi arieratele statului - este de 2,4% din PIB. Companiile de stat care nu reuşesc să acopere minimum 50% din chel­tuie­lile de funcţionare din resurse proprii influenţează nivelul deficitului bugetar.

Majorarea deficitului din 2012 se explică prin reclasificarea la buget a unor companii de stat finanţate în proporţie de peste 50% din re­sursele publice, precum şi din recalcularea deficitelor aferente unor companii pe baza datelor finale, potrivit Ministerului Finanţelor.

În ultimii trei ani Finanţele au reuşit să reducă deficitul bugetar în principal în urma aplicării unor măsuri dure de austeritate.

România a experi­mentat doi ani de ajustări dra­matice (2010 şi 2011), concre­tizate în disponi­bi­lizări, tăierea salariilor bu­getarilor cu 25% şi majorarea TVA de la 19% la 24%, în timp ce companiile de stat au continuat să înregistreze pierderi uriaşe şi să genereze arierate.
 

Cât s-a ajustat deficitul

România se află în topul ţărilor din Uniunea Europeană care au făcut cele mai ample ajus­tări fis­cale în ultimii ani, de şase puncte procentuale, după cum reiese din datele Eurostat, biroul de statistică al UE. De la un deficit bugetar de 9% din PIB în 2009, România a reuşit să ajungă la un deficit uşor mai scăzut de 3% din PIB anul trecut.

Ajustări mai consistente ale deficitului s-au înregistrat în Letonia (deficit de 9,8% din PIB în 2009 şi 1,3% din PIB în 2012), Lituania (deficit de 9,4% din PIB în 2009 şi 3,2% din PIB în 2012) sau Grecia (de­ficit de 15,7% din PIB în 2009 şi 9% din PIB în 2012).

„Faţă de anul 2011, deficitul bugetar calculat conform metodologiei europene s-a redus cu 2,6 puncte procentuale, respectiv de la 5,6 % din PIB la 2,97% din PIB, fapt ce confirmă continuarea procesului de consolidare fiscală“, susţin Finanţele.

Ajustarea deficitului bugetar sub 3% din PIB în 2012 a determinat Consiliul Uniunii Europene (UE) să încheie procedura de deficit excesiv declanşată îm­potriva României în anul 2009.

După primele opt luni din acest an deficitul bugetar urcase deja la 8 mld. lei, în condiţiile în care evoluţia veniturilor nu a ţinut pasul cu avansul cheltuie­lilor.

În intervalul ianuarie-august veni­tu­rile au urcat cu doar 4,4%, iar avansul cheltuielilor a fost de 4,8% comparativ cu primele opt luni de anul trecut. Astfel, ritmul de creştere al veniturilor bugetare a fost la jumătate faţă de creşterea anuală bugetată, evo­luţia încasărilor reflectând doar parţial ascensiunea economiei.

Ţinta de deficit bugetar pentru finalul lunii sep­tembrie 2013 a fost stabilită cu FMI la 9,1 mld. lei.

Ministrul bugetului Liviu Voinea a declarat recent pentru ZF că deficitul bugetar la nouă luni este în ţinta agreată cu FMI, iar cea de a doua rectificare bugetară are ca obiective men­ţinerea deficitului bugetar în ţintele stabilite, optimizarea alocării resurselor între capitolele de cheltuieli bu­getare şi luarea în considerare a rezultatelor colectării veniturilor bugetare la nouă luni.

Guvernul a promis că va lua măsuri pentru a se încadra în deficitul convenit cu FMI pentru acest an, de 14,7 miliarde de lei, dacă veniturile nu-şi revin, după ce evoliţia slabă pe primele opt luni a determinat autorităţile să ceară supli­mentarea cu un miliarde de lei a ţintei de deficit la septembrie.

Unii analişti au susţinut că a crescut riscul ratării ţintei anuale a deficitului, ceea ce ar putea duce la tăierea investiţiilor, cu impact ne­fa­vorabil asupra creşterii eco­nomice.

FMI a avertizat în ultimul raport privind România că escaladarea ten­siu­nilor politice interne, în spe­cial înaintea alegerilor din noiem­brie 2014, ar putea să ducă la inver­sa­rea unor politici, ceea ce ar ameninţa atin­gerea unor ţinte ale pro­gra­mului.

Premierul Victor Ponta a spus re­cent într-un interviu acordat pu­bli­ca­ţiei Wall Street Journal că Ro­mânia va ţine sub control chel­tuielile pu­blice, în ciuda alegerilor care ur­mea­ză. Reprezentanţii FMI şi ai Co­misiei Europene au ajuns ieri la Bu­cureşti pentru discuţii cu auto­ri­tă­ţile române în cadrul pri­mei eva­luări a noului acord aprobat în sep­tem­brie, negocierile urmând să vizeze şi cea de-a doua rectificare bu­­getară şi bugetul pentru anul 2014.

Bugetul pentru anul viitor va fi fundamentat cel mai probabil pe o creştere economică de 2,2%, defici­tul bugetar urmând să fie stabilit la 2% din PIB, estimările regă­sindu-se şi în raportul FMI privind Ro­mânia.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO