Eveniment

Deficitul bugetului pensiilor de stat a depăşit 3 miliarde de lei după primele două luni

Bugetul de pensii are un deficit mare, care este acoperit în fiecare an de subvenţii acordate de la bugetul de stat, iar analiştii au avertizat de nenumărate ori că aceasta este o problemă gravă a economiei româneşti

Bugetul de pensii are un deficit mare, care este acoperit în fiecare an de subvenţii acordate de la bugetul de stat, iar analiştii au avertizat de nenumărate ori că aceasta este o problemă gravă a economiei româneşti

Autor: Andra Oprescu

07.04.2015, 09:30 1239
„Evoluţia bugetului de asigurări sociale nu este neaş­teptată, ne confrun­tăm de o vreme cu această problemă şi până acum nu a îndrăznit nimeni să găsească o soluţie. Deficitul se va adânci pe viitor, atât din cauze demografice, cât şi pe fondul deciziilor care se iau. Trebuie luate decizii şi văzute lucrurile pe termen lung, adică 30-50 de ani“, spune analistul economic Aurelian Dochia.

Veniturile totale la bugetul de pensii au fost de 7,77 mld. de lei, în timp ce cheltuielile au însumat peste 9 mld. de lei. Veniturile totale includ însă şi subvenţiile primite de la bugetul de stat pentru a compensa ceea ce nu poate fi acoperit din resurse proprii. Subvenţiile primite de bugetul de pensii de la bugetul de stat în perioada ianuarie-februarie au fost de 2,23 mld. lei, în timp ce în aceeaşi perioadă a anului 2014 acestea erau de 2,1 mld. lei. Veniturile din contribuţii au scăzut cu circa 800 de milioane de lei faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut. Astfel, acestea au fost de 5,54 mld. lei în perioada ianua­rie-februarie 2015, în timp ce în aceeaşi perioadă a anului 2014 acestea erau de 6,3 mld. lei. Pe de altă parte, cheltuielile cu asis­tenţa socială au depăşit 9 mld. lei, în urcare de la 8,5 mld. lei anul trecut.

Începând cu 1 octombrie anul trecut, contribuţia la bugetul asigurărilor sociale de stat plătită de angajator a fost redusă cu cinci puncte procentuale. Din 2018, CAS ar urma să fie redusă în continuare atât pentru angajat, cât şi pentru angajator, potrivit noului Cod fiscal.

Având în vedere că taxele pe muncă sunt printre cele mai mari din Europa, economiştii şi oamenii de afaceri au apreciat măsura de reducerea a CAS ca fiind una necesară, dar statul trebuie să găsească surse alternative pentru acoperirea noului deficit.

Deficitul bugetului asigurărilor sociale de stat a fost anul trecut de 13,2 mld. lei, cu peste 1 mld. lei mai mult decât în 2013, atingând astfel un nou record, ca urmare a creşterii mult mai accentuate a cheltuielilor decât a veniturilor (după ce cota CAS la angajator a fost redusă cu cinci puncte procentuale).

Veniturile din contribuţii la bugetul asigurărilor sociale de stat au crescut cu numai 657 de milioane de lei anul trecut, în timp ce cheltuielile cu asistenţa socială au crescut de peste trei ori mai mult, fiind cu aproape 2,2 mld. lei peste nivelul din 2013.  Astfel, diferenţa dintre veniturile din contribuţii şi cheltuielile cu pensiile a fost de 12,98 mld. lei.

În ceea ce priveşte contribuţiile încasate de la angajatori la bugetul de pensii, acestea au fost în 2014 de 28,2 mld. lei, faţă de 27,6 mld. în 2013.

Necorelarea dintre creşterea veniturilor şi cea a cheltuielilor făcute din bugetul de pensii a făcut ca deficitul să crească în fiecare an. Din 2010 deficitul s-a situat constant la peste un sfert din cheltuielile totale ale statului cu pensiile celor cinci milioane de pensionari. Dacă în 2008, când s-a luat decizia majorării puternice a pensiilor, deficitul bugetului de asigurări a fost de 1,4 miliarde de lei, el a ajuns la un nivel record în 2011, de  13,15 miliarde de lei, echivalentul a peste 27% din volumul de pensii plătit în acel an.

În 2012 şi 2013 deficitul a înregistrat unele corecţii, dar anul trecut a revenit peste pragul de 13 mld. lei, atingând un nou record, apropiat de cel din 2011.

Bugetul de pensii are un deficit mare, care este acoperit în fiecare an de subvenţii acordate de la bugetul de stat, iar analiştii au avertizat de nenumărate ori că aceasta este o problemă gravă a economiei româneşti.

Pierderea netă de venituri în urma reducerii CAS este estimată de Consiliul Fiscal la 5 mld. lei în 2015, 5,4 mld. lei în 2016 şi 5,77 mld. lei în 2017.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO