Eveniment

Deficitul comerţului cu bunuri a crescut cu 400 de milioane de euro în T1: „Continuă creşterea importurilor pe fondul majorării consumului, dar nu trebuie să uităm de soldul pozitiv de la comerţul cu servicii“

Prof. dr. Cezar Mereuţă, cercetător asociat al Centrului de Macromodelare Economică al Academiei Române

Prof. dr. Cezar Mereuţă, cercetător asociat al Centrului de Macromodelare Economică al Academiei Române

Autor: Adelina Mihai

11.05.2018, 00:05 273

♦ Deficitul comerţului exterior cu bunuri a crescut cu 18% în primele trei luni ale anului, ajungând la 2,7 miliarde de euro, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

România a exportat bunuri în valoare de circa 17 miliarde de euro în primele trei luni din an, în creştere cu 9,8% faţă de perioada similară din 2017, arată datele Statisticii. În acelaşi timp, importurile de bunuri au crescut cu un ritm mai accelerat decât exporturile, ajungând la 19,7 mld. de euro, în creştere cu 10,8% prin comparaţie cu primul trimestru din 2017.

Prin urmare, deficitul comerţului cu bunuri a crescut cu 416 milioane de euro (18%) în primele trei luni din an, ajungând la 2,7 mld. euro.

„Continuă creşterea importurilor pe fondul creşterii consumului. Însă trebuie să punem datele privind comerţul cu bunuri faţă în faţă cu datele Băncii Naţionale privind comerţul cu servicii în aceeaşi perioadă, ca să comparăm soldurile. Discuţia privind comerţul cu bunuri este importantă, dar nu mai este atât de concludentă, trebuie să vorbim şi de comerţul exterior cu servicii“, a spus prof. dr. Cezar Mereuţă, cercetător asociat al Centrului de Macromodelare Economică al Academiei Române.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO