Degeaba creşte numărul de absolvenţi de profesională dacă învaţă meserii învechite

24 feb 2017 Autor: Adelina Mihai

Meseriile pentru care se pregătesc cei mai mulţi absolvenţi de şcoli profesionale nu au atât de multă cerere pe piaţa muncii, arată rezultatele unui  studiu realizat de PIAROM (Patronatul Investitorilor Autohtoni).

„În cazul celor care se pregătesc pentru meseria de «mecanic auto» se constată un raport de 5,3 contracte de mun­că  la un absolvent, ceea ce arată că, per medie naţiona­lă, numărul de absolvenţi este supradimensionat în raport cu nevoile reale ale pieţei, chiar şi în condiţiile în care luăm în considerare compatibilităţile cu alte calificări şi posibili­tă­ţile de reconversie profesională“, arată studiul PIAROM.

Şcolile profesionale livrează anual peste 11.000 de ab­sol­venţi pe piaţa muncii, iar potrivit PIAROM, anul acesta, cei mai mulţi se pregătesc pentru calificări profesio­na­le pre­cum mecanic auto (4.726 absolvenţi), confecţioner pro­duse textile (1.593 absolvenţi) şi ospătar (chelner)/ vân­zător în uni­tăţi de alimentaţie (1.345 absolvenţi).

Şcolile profesionale au fost desfiinţate în 2009 şi reîn­fiin­ţa­te, la insistenţele angajatorilor, în 2012. Creşterea numă­ru­lui de „meseriaşi“ este bine-venită din perspectiva firme­lor, însă există încă absolvenţi pregătiţi în meserii care nu se caută.

„Cererea de absolvenţi de şcoli profesionale este în creştere şi, din păcate, specializările pentru care se pregătesc elevii nu sunt corelate cu cerinţele pieţei muncii“, a spus Anca Hociotă, manager în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.02.2017

 
Cuvinte cheie:
absolventi
, piata muncii
, scoli profesionale
, angajatori
, meserii
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide