Eveniment

Deloitte: Aproape unu din doi investitori din cercetare-dezvoltare nu ştie ce facilităţi oferă statul în acest sector

Deloitte: Aproape unu din doi investitori din...

Autor: Adelina Mihai

31.05.2017, 00:03 353

Mai mult de jumătate dintre companiile din România vor să investească în proiecte de cercetare-dezvoltare, însă mulţi angajatori nu ştiu care sunt facilităţile oferite de stat pentru acest domeniu, spun reprezentanţii firmei de audit şi consultanţă fiscală Deloitte România.

„Am constatat, datorită studiilor recente despre cercetare – dezvoltare reali­zate de Deloitte, că mai mult de jumătate dintre respondenţii din România vor să inves­tească în cercetare - dezvoltare în urmă­torii doi ani. Cu toate acestea, circa 45% nu sunt familiarizaţi cu facilităţile fis­cale şi cu granturile oferite domeniului”, a spus Silviu Sandache, director în cadrul De­loitte România. În acest context, consul­tanţii vor prezenta stimulentele oferite de stat pentru investiţiile în cercetare - dez­vol­tare în cadrul unui eveniment organizat  de Universitatea Valahia şi de Institutul de Cercetare Ştiinţifică şi Tehnologică Multidisciplinară.

Care sunt facilităţile fiscale şi schemele de ajutor de stat pentru domeniul cercetării – dezvoltării existente în legislaţia românească atât pentru companii, cât şi pentru angajaţii din cercetare dezvoltare, potrivit Deloitte:

►Scutirea de impozit pe profit pe o perioadă de 10 ani pentru persoanele juridice care au ca obiect de activitate cercetarea – dezvoltarea este cea mai nouă facilitate fiscală pentru acest domeniu şi a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2017. De facilitate pot beneficia inclusiv firmele nou – înfiinţate (start –up).

►Scutirea de impozit pe venit pentru persoanele fizice salariate în domeniul cercetării – dezvoltării a fost introdusă în luna august a anului trecut.

►Deducerea suplimentară de 50% pen­tru costurile aferente activităţilor de cer­ce­tare – dezvoltare este o altă facilitate adre­sată companiilor, a cărei aplicare a fost cla­ri­fi­cată şi completată la sfârşitul anului trecut.

►Pe lângă facilităţile fiscale, au fost implementate o serie de scheme de ajutor de stat pentru companiile care vor să investească în cercetare – dezvoltare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO