Eveniment

Deloitte: România s-ar putea confrunta cu o criză de specialişti în domeniul financiar

Deloitte: România s-ar putea confrunta cu o criză de specialişti în domeniul financiar

Raportul conţine punctele de vedere a 362 de manageri în finanţe din Europa de Est. Foto Shutterstock

Autor: Cristina Cuncea

07.12.2012, 00:06 268

Directorii financiari din România apreciază că în viitorul apropiat piaţa locală s-ar putea confrunta cu o criză de spe­cialişti în domeniul financiar, contrar cu părerea managerilor de pe aceleaşi poziţii din alte şapte state europene incluse într-un studiu realizat de firma Deloitte.

"Liderii funcţiilor financiare din com­panii de top din România şi-au exprimat temerea cu privire la o posibilă diminuare a resursei de talente în viitorul apropiat; acest consens pune România într-o poziţie unică faţă de celelalte şapte ţări incluse în cel mai recent studiu CFO lan­sat de Deloitte Europa Centrală", menţionează companiea de con­sultanţă şi audit.

Marea majoritate a directorilor finan­ciari din regiune nu sunt îngrijoraţi de o po­sibilă criză pe piaţa talentelor în ur­mătorul an. România face excepţie, 57% din­tre respondenţi exprimându-şi această opinie.

"Diminuarea ofertei este de aşteptat cu pre­cădere la nivelul mediu de manage­ment, un palier foarte important pentru com­panii în general şi, de asemenea, cel mai vulnerabil. În organigrama unei instituţii, nivelul de mid-management este de obicei acea zona de profesionişti care au atât capacitatea de a livra proiecte, cât şi de a coordona echipe. Ei sunt primii vizaţi pentru promovare, dar şi target pentru recrutare de către concurenţă", a declarat Doina Patrubani, director în cadrul Deloitte Consultanţă - Manage­ment Con­sul­ting şi expert în domeniul Capitalului Uman.

În opinia sa, răspunsurile directorilor din România în ceea ce priveşte talentul re­flec­tă pe de o parte realitatea unei pieţe marcate de incertitudine, de la nivel local, dar şi din toată lumea, dar şi specificul pieţei locale de capital uman - deficienţele sistemului educaţional (de unde şi resursele in­su­ficiente de absolvenţi cu pregătire co­respunzătoare), precum şi atenţia li­mitată pe care companiile o acordă siste­melor de management al talentului şi performanţei.

A treia ediţie a raportului reprezintă pun­ctele de vedere a 362 de seniori cu funcţii financiare din diverse industrii din Ro­mânia, Croaţia, Cehia, Ungaria, Polo­nia, Slovacia şi Bulgaria. Chestionarul a inclus întrebări despre mai multe aspecte care au impact asupra afacerilor, de la aş­tep­tările pe plan macroeconomic (creş­te­rea PIB, rata şomajului, evoluţia cursului de schimb) până la provocările individuale (perspectivele financiare ale companiei, obiectivele de business, costurile, stra­tegia, capacitatea de a achita creanţe).

Re­zultatele arată că respondenţii sunt mult mai puţin optimişti decât în aprilie, când Deloitte a publicat a doua ediţie a acestui raport. Mai mulţi directori financiari s-au arătat îngrijoraţi din cauza incer­titu­dinii financiare şi economice, a perspec­tivelor diminuate de creştere şi a aştep­tărilor legate de rata şomajului şi de altele.

"Directorii financiari sunt în conti­nuare prudenţi şi nu îşi asumă riscuri. În contextul incertitudinii macroeco­nomice generale, ei se concentrează şi acum pe creşterea veniturilor generate atât pe pie­ţele actuale, cât şi pe pieţe noi, fiind în cău­tarea de noi oportunităţi. Comparativ cu ediţia anter­ioară, mai mulţi respondenţi se aşteaptă la stagnare în acest an (81% faţă de 71,4%, în aprilie). Cu toate aceste provocări şi în ciuda unui optimism dimi­nuat, cred că este o perioadă fascinantă pentru profesioniştii din funcţiile finan­ciare, pentru că trebuie să dezvolte strategii care să asigure com­paniilor lor o poziţie foarte bună pentru viitoa­rea creştere", a declarat, în comu­nicat, Pieter Wessel, partener Deloitte România.

Astfel, din raport a reieşit că gradul de incertitudine creşte ca urmare a aş­teptărilor diminuate de redresare a PIB, companiile se concentrează pe îmbunătă­ţirea rezer­ve­lor de lichidităţi, în paralel cu creşterea ve­ni­turilor şi că perspectiva prudentă coincide cu dorinţa directorilor financiari de a re­duce nivelul datoriilor. De asemenea, ape­titul pentru credite bancare sau atragere de capital prin vânzare de acţiuni scade, iar com­paniile sunt tot mai interesate de programe de restructurare.

Deloitte furnizează servicii clienţilor din sectorul public şi privat în domenii pre­cum audit, taxe, consultanţă, consultanţă financiară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO